IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Край на съдебната битка за Facebook

Бившите бизнес партньори на Марк Зукърбърг се задоволиха с обезщетение от 65 милиона долара пари в брой и акции, отказаха се да анулират споразумението

10:33 | 23.06.11 г.
<p>
	Близнаците&nbsp;Уинкълвос се отказаха от обжалване на споразумението във Върховния съд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Близнаците Уинкълвос се отказаха от обжалване на споразумението във Върховния съд. Снимка: Ройтерс

Съдебната битка за Facebook, която вдъхнови създателите на филма „Социалната мрежа“, е към своя край. Братята близнаци Камерън и Тайлър Уинкълвос, бившите бизнес партньори на основателя на мрежата Марк Зукърбърг, се отказаха от опитите да анулират постигнатото споразумение, според което трябваше да се задоволят с обезщетение в размер на 65 млн. долара в брой и акции, пише The Wall Street Journal.

Все пак братята, както и индиецът Дивия Нарендра, получават акции на компанията, които струват стотици милиони долари.

В сряда (22 юни 2011 г.) братята Уинкълвос и Нарендра са представили пред Апелативния съд в Сан Франциско документ, в който е записано, че „след внимателно обмисляне“ са взели решение да не обжалват споразумението във Върховния съд.

На свой ред говорител на Facebook коментира, че компанията е смятала това дело за приключено и са доволни от изхода на събитията.

Все още не е ясно какво е предизвикало решението на братята Уинкълвос да прекратят съдебната битка, която се влачи от 2004 г. насам – когато Марк Зукърбърг създава социалната мрежа в колежанската си квартира. Адвокатът на ищците отказва коментар пред медиите. 

През април Апелативният съд постанови двамата братя да получат 20 млн. долара в брой и 45 млн. долара под формата на акции във Facebook. По това време компанията се оценяваше на 15 млрд. долара, но стойността й непрекъснато расте.

Почти веднага след излизането на съдебното решение ищците решиха, че са получили малко акции и започнаха съдебната процедура по обжалването му.

Краят на делото с близнаците обаче не означава и край на съдебните предизвикателства пред социалната мрежа.

Пол Селиа, бизнесмен от Ню Йорк, твърди, че през 2003 г. е сключил договор със Зукърбърг, според който му се полага по-голям дял в компанията. В предишния си иск американецът твърди, че му принадлежат 84% от Facebook. Като причина за искането си той изтъква договор между него и Зукърбърг, датиращ от 2003 г. Според Селиа Зукърбърг му е предоставил половината от компанията, а при забавяне на старта на социалната мрежа – дори повече. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още