IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на криптобума се превърна в предизвикателство за Nvidia

Акциите на Nvidia се сринаха с почти 20% след разочароващата ѝ прогноза и по-слаби от очакваното приходи

09:33 | 16.11.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският производител на чипове Nvidia започва да чувства по болезнен начин края на бума около криптовалути, като биткойна. Акциите на компанията от Калифорния се сринаха с 19% в четвъртък, след като тя отчете разочароващи финансови резултати за третото тримесечие на своята фискална 2019 г., което приключи на 28 октомври, предава CNBC.

Nvidia заяви, че очаква 2,70 млрд. долара приходи за фискалното четвърто тримесечие, плюс минус 2%, като се изключат някои елементи. Това се оказа под консенсусната прогноза на анализаторите за 3,40 млрд. долара.

Като цяло за фискалното трето тримесечие приходите на Nvidia са нараснали с 21% на годишна база според отчета ѝ.

И прогнозата на компанията се оказа под прогнозите на анализаторите. За текущото тримесечие се очакват приходи в размер на 2,7 млрд. долара при очаквания на анализаторите за 3,4 млрд. долара.

Продуктът за копаене на криптовалути преживя спад през второто тримесечие, а тази тенденция се запази и през следващото. 

Стана по-малко печелившо да се използват графични процесори (GPU) за копаене, сочи скорошен анализ на Susquehanna. За да копаят криптовалути, компютрите трябва да решават сложни математически проблеми в замяна на специфично количество биткойн или етериум. Но след като стойността и на двете валути потъна, същото се случи и с този сегмент от приходите на Nvidia.

„Нашите краткосрочни резултати отразяват и излишъците в инвентара след бума на криптоавалутите, който ще бъде коригиран“, коментира главният изпълнителен директор на Nvidia Йенсен Хуан.

През фискалното трето тримесечие приходите на компанията от хардуер и интелектуална собственост са достигнали 148 млн. долара, което е с 23% по-малко на годишна база, но е над консенсусната прогноза на FactSet за 102 млн. долара.

През отчетния период Nvidia плати 57 млн. долара, свързани с по-старите ѝ продукти, заради спада на търсенето на копаенето на криптовалути. Проблемите със запасите засегнаха и други марки, коментира Хуан. Книжата на AMD загубиха 5% от цената си по време на следборсовата търговия в четвъртък.

Гейминг бизнес сегментът на Nvidia е генерирал 1,76 млн. долара приходи през тримесечието, под консенсусната прогноза за 1,89 млрд. долара, сочат данни на FactSet.

Центровете за данни са генерирали 792 млн. долара приходи, под очакваните 821 млн. долара.

Приходите от бизнеса за професионална визуализация са достигнали 305 млн. долара, надминавайки сумата от 284 млн. долара, колкото очакваха анализаторите.

Компанията отчете 1,84 долара печалба на акция, като се изключат някои елементи, спрямо 1,71 долара на акция, колкото прогнозираха анализаторите според Refinitiv.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
mrynmryn
преди 5 години
Нормално да разочароват, цените на новите видео карти, са все едно сме още в началото на 2018. А те не са кой знае колко по-добри от старите. RTX технологията, реал;но я няма в никоя игра, а именно това бе един от сегментите им, където се продаваха масовите видео карти, освен на "копачите". Нека сега тайландеца с кожено яке излезе да дрънка пак глупости, как си заслужават парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
pioner
преди 5 години
Добре е, че отразяват веднага спадовете в търсенето и увеличението на складовите наличности. Помня 2 компании които много си изпатиха от пълни складове и неспиращо производство при крах на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
zap
преди 5 години
сега остава само да дръпнат щепсела и да чакат тия с много биткойни да загасят крушките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още