IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата с коронавируса изведе на преден план слабостите на компаниите

Ясно пролича необходимостта от по-устойчиви вериги на доставките, коментира главният изпълнителен директор на IBM Арвинд Кришна

20:37 | 05.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Кризата с коронавируса радикално ускори дигиталната трансформация на бизнеса и изведе на преден план редица слабостите на компаниите, като необходимостта да направят веригите на доставките си по-устойчиви. Това заяви по време на откриването на онлайн конференцията на IBM Think 2020 главният изпълнителен директор на технологичния гигант Арвинд Кришна.

По думите му един от въпросите, пред които се изправя бизнесът сега, е как да автоматизира дадени процеси, за да даде на служителите си възможности да работят по по-важни задачи, и как да се увеличи сигурността на бизнеса, без това да пречи на операциите.

„Пандемията ни показа колко ключова е ролята на технологиите“, категоричен е Кришна, подчертавайки, че сега е особено важно да се предлагат услуги с по-голяма скорост, с по-голяма гъвкавост и да се стимулират иновациите.

Кришна посочи, че в момента бизнесът обмисля как може да ползва нови технологии, за да преоцени и промени своята работа, стойността, която носи, и своята продуктивност.

Той посочи, че водещите технологии в тези процеси ще са две – хибридните изчислителни облаци и изкуственият интелект, които ще дадат на компаниите възможност да правят по-смели залози в някои области и ще са двигател на дигиталната трансформация.

„Това са предизвикателни времена за нас“, обобщи Кришна, но посочи, че наблюдаваме много по-силни нови партньорства между бизнеса, държавата и научните среди – нещо, което той определи като „масово мобилизиране за борба с коронавируса“.

Според главния изпълнителен директор тази криза дава възможност за разработване на нови решения, на нови начини на работа и нови партньорства, които могат да продължат дългосрочно. Всичко това ще помогне за ускоряване на дигиталната трансформация на бизнеса, за която се говори отдавна.

„Днес поставяме основите на света след Covid-19”, обобщи Кришна, подчертавайки, че за него е „привилегия да управлява компанията в този момент“.

Арвинд Кришна пое ръководния пост в IBM тази година, след като в края на януари досега заемалата позицията главен изпълнителен директор Джини Ромети обяви оттеглянето си.

57-годишният дългогодишен служител на IBM е част от компанията още от 1990 г. и сред последните му ключови задачи беше водещата му роля в сделката за придобиването на Red Hat за 34 млрд. долара – най-голямото придобиване в историята на американския технологичен гигант.

Арвинд Кришна пое кормилото в момент, в който IBM продължава своята трансформация към изчислителните облаци след изпълненото с предизвикателства и проблеми управление на Ромети. Освен това новият главен изпълнителен директор има тежката задача да се справи с управлението на корпорацията във времена на икономическа и здравна криза, причинена от пандемията на новия коронавирус.

В края на април IBM отчете финансовите си резултати, като обяви понижение от 3-4% на приходите за първото тримесечие, които достигнаха 17,6 млрд. долара, и оттегли прогнозата за годишната си печалба заради несигурността около ситуацията с Covid-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още