IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде е потенциалът на биотехнологичната наука

В научните институти има голямо количество патенти, които „отлежават“ и чакат реализиция, посочи Живко Иванов, управляващ партньор в Simbula

14:23 | 20.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Потенциалът за развитие на българската биотехнологична екосистема е изключително голям, тъй като у нас има талант. Тя се нуждае обаче от инфраструктура, която да помогне на учените да комерсиализират идеите си. Това заяви Живко Иванов, управляващ партньор в Simbula, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„В момента във всички научни институции у нас има голямо количество патенти, които „отлежават“ в чекмеджетата и не помагат на никого“, коментира Иванов.

Според него силно регулираната сфера и високата цена, която изискват реализацията и развитието на даден продукт, са сред основните предизвикателства пред учените в сектора.

Живко Иванов даде за пример САЩ, където развитието на подходяща инфраструктура при традиционните технологични стартъпи помага на компаниите да докажат концепцията си с много по-малко пари в сравнение с периода от преди 10-12 години.

Минималният капитал за развитието на българските стартъпи в сектор „Биотехнологии“ е около 100-150 хил. лева, като най-логичният път е той да бъде осигурен от фонд за рисково финансиране“, посочи  управляващият партньор в Simbula.

По думите му работещите модели за финансиране включват изграждане на цялостна екосистема, тъй като компаниите имат различна необходимост в различните етапи на развитието си.

„Говорим за акселераторски програми, фонд за трансфер на технологии, фондове, които да подпомагат ръста на компаниите, и излизане на борсата като естествена следваща стъпка“, посочи Иванов.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още