IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lenovo очаква бизнесът ѝ със смартфони да се справи с проблемите другата година

Продажбите в поделелнието Motorola са компенсирали спада в компютърната индустрия

12:43 | 18.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Lenovo Group очаква нейният губещ бизнес със смартфони да се отправи към успеха през следващата фискална година, след като компанията се насочи към висок клас устройства и увеличава разходите си за маркетинг  в САЩ и Китай, пише Bloomberg.

Най-големият производител на персонални компютри в света посочва, че бизнесът му със смартфони Motorola е донесъл 2,8 млрд. долара през тримесечието, компенсирайки спада в компютърната индустрия. Китайската компания се насочи към премиум устройства, като предстоящия ѝ телефон с разширена реалност, за които вярва, че ще стабилизират подразделението през втората половина на годината и ще съживят нейния бизнес за потребителски стоки.

„Надявам се, че ще преобърнем напълно бизнеса през следващото фискално тримесечие“, коментира главният изпълнителен директор Ян Янцин. Той обаче не заяви, че подразделението най-сетне ще генерира печалба – цел, която се изплъзва на Lenovo от 2014 г. насам, когато придоби американската фирма.

„Интегрирането на мобилния бизнес изисква време, отне ни няколко години да интегрираме бизнеса си с персонални компютри след придобиването на IBM“, коментира той пред Bloomberg News преди срещата си с инвеститорите. „Но отписването на Motorola не представлява възможност“.

На вътрешния си пазар Lenovo бавно губи дял за сметка на агресивни конкуренти - от Huawei Technologies до Oppo и Vivo. Но сега тя има желанието да инвестира „значително“ в реклама и маркетинг, за да се опита да постигне амбицията си да стане един от трите топ производители на смартфони в света, обясни изпълнителният директор, без да посочва в какъв срок иска да се случи това.

Lenovo отчете печалба за първото тримесечие, която надмина очакванията. Но това се случва предимно заради свиване на разходите и продажбата на активи, които ѝ помогнаха да се справи със забавянето на търсенето на смартфони и персонални компютри. Нетната печалба на компанията скочи с 64% до 173 млн. долара през тримесечието, завършило през юни. Средната оценка на анализаторите беше за 111 млн. долара. Приходите от продажби се свиха с 6,2% до 10,06 млрд. долара.

Стойността на акциите на Lenovo се покачи с 5,2% в Хонконг, макар че от началото на годината отбеляза спад с 30 на сто.

Компанията планира да съкрати 1,35 млрд. долара годишни разходи и да премахне 3200 работни места - усилие, което и по сегашния отчет личи, че полага. Предизвикателството ще бъде да разшири бизнеса си в международен план, докато инвестира в ключови технологии като облачни услуги, изкуствен интелект, роботика и интернет услуги, обяви компанията. 

Още по темата можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още