IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Левандовски беше осъден на 18 месеца затвор за кражба на тайни от Google

Това слага край на случая, продължил три години и половина

10:35 | 05.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Американски съдия осъди бившия инженер на Google Антъни Левандовски на 18 месеца затвор за кражба на търговска тайна от интернет гиганта, свързана с автономните коли Това се е случило само месеци, преди той да оглави конкурентно звено в Uber Technologies, предава Ройтерс.

Окръжният съдият Уилям Алсъп в Сан Франциско заяви, че Левандовски, който беше осъден във вторник след мартенско споразумение, заяви, че той може да влезе в ареста, след като пандемията на Covid-19 отшуми.

Алсъп заяви, че присъда, която не включва лишаване от свобода, би дала „зелена светлина за весеки бъдещ блестящ инженер да краде търговски тайни“.

75-годишният съдия, който участва в съдебни спорове в Силициевата долина от близо пет десетилетия, определи присъдата на Левандовски като „най-голямото престъпление с кражба на търговска тайна, което съм виждал“.

„Заложени бяха милиарди (долари) в бъдещ план, а когато тези финансови стимули са добри, хората биха направили ужасни неща, а именно това се случи тук“, коментира съдията.

Прокурорите поискаха присъда от 27 месеца затвор.

Левандовски поиска да излежи една година в дома си в окръг Марин, като заяви, че пристъпите му на пневмония през последните години биха го направили по-уязвим към новия коронавирус, докато е в затвора. Адвокатите му поискаха съдията да отсъди, че не са открити доказателства, че „Левандовски е използвал някоя от търговските тайни на Google, след като е напуснал работата си в Google”.

Левандовски е прехвърлил на своя личен лаптоп над 14 хил. файла от стария си работодател, включително схеми за разработка и дизайн на продукти, преди да напусне компанията и докато е преговарял сделката си с Uber, където за кратко ръководи нейното звено за автономни коли.

Uber уволни Левандовски през 2017 г., а след това сключи уреди съдебния иск с Alphabet за злоупотребата с търговски тайни.

Въпреки това спорът между компаниите продължава. Левандовски подаде молба за защита от фалит през март, защото дължи 179 млн. долара на Google за действията си преди напускането му през януари 2016 г.

Миналата седмица Google поиска съдията по несъстоятелност да отхвърли аргумента на Uber, че не носи отговорност за плащането на 179 млн. долара по старото му трудово споразумение.

Левандовски, който сега управлява компанията за автономни камиони Pronto, се извини на Google и заяви, че планира да сподели историята си с други в технологичната индустрия, за да покаже, че съжалява.

„Днес се слага краят на три години и половина и началото на още един дълъг път напред“, посочва той в изявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още