IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на технологичните гиганти ще трябва да свидетелстват при разследванията

Изпълнителният директор на Apple категорично отрече компанията да е монополист

10:03 | 05.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лидерите на технологичните гиганти ще трябва да свидетелстват при разследванията

Лидерите на големи технологични компании ще бъдат призовани да свидетелстват, като част от разследване дали организациите им са се възползвали неправомерно от огромната си пазарна мощ, разкри ръководителят на Комисията по съдебните въпроси в САЩ, която води случая, предава Ройтерс.

Коментарите бяха направени само ден, след като източници заявиха, че американските власти планират такива разследвания на Amazon.com, Apple, Facebook и Google на Alphabet, насочвайки се към безпрецедентно мащабно разследване на някои от най-големите технологични компании.

Комисията към Камарата на представителите е започнала своя проверка на конкуренцията на дигиталните пазари, а както републиканци, така и демократи изразиха притесненията си за влиянието на част от най-високо оценените компании в света.

“Ще трябва някои от лидерите на технологични компании да станат част от този разговор”, коментира демократът Дейвид Сислайн. По думите му той подготвя списък на свидетелите и “очаквам част от тях наистина да свидетелстват пред комисията или да бъдат интервюирани като част от разследването”.

Според републиканеца Кевин Макарти той самият не вижда как разделянето на компаниите ще помогне за справяне с проблемите по опазването на личните данни на потребителите.

В интервю за CBS News главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук отрече компанията да е монополист, посочвайки, че производителят на iPhone контролира нормален дял от пазара, който не е прекалено голям. Кук не е съгласен с призивите на част от американските политици тези компании да бъдат разделени на части.

“Не смятам, че някой разумен човек ще стигне до заключението, че Apple е монополист”, категоричен е Кук. Коментарите му бяха направени в същия ден, в който двама разработчици на приложения заведоха дело срещу Apple заради практиките ѝ, свързани с App Store. Ищците твърдят, че компанията взима прекалено големи комисионни за продажбата на приложения за iPhone.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още