IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на Alibaba: Действията за регулиране на онлайн платформите са навременни

Даниел Джан смята, че е необходимо регулацията на интернет гигантите в Китай да се развива

10:43 | 23.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Действията на Китай за създаване на проектозакон, чиято цел е да попречи на монополните практики на интернет платформите, са „навременни и необходими“, коментира главният изпълнителен директор на Alibaba Group Даниел Джан, цитиран от Ройтерс.

По време на Световната интернет конференция той заяви, че китайските интернет компании са се озовали в челните редици на световната индустрия с помощта на правителствените политики, но регулациите трябва да се развият.

„Развитието и държавният надзор в индустрията са отношения, които се насърчават и разчитат едни на други, така че платформите не само да могат да се развиват добре, но и да служат на устойчивото и здравословно развитие на цялото общество“, посочва той.

Годишното събитие, което се провежда на 23 и 24 ноември, е организирано от Администрацията на кибепространството в Китай. То се провежда в момент, в който местните интернет гиганти като Alibaba, Tencent Holdings и Meituan са изправени пред все по-голям натиск от страна на правителството.

По-рано този месец планираното първично публично предлагане на дъщерната компания на Alibaba – Ant Group, беше отменено, след като регулаторите предупредиха, че доходоносният ѝ бизнес с кредитиране ще бъде подложен на по-строг контрол. Очакваше се IPO-то да достигне 37 млрд. долара и да стане най-голямото в света.

Магазините за електронна търговия и разплащатените услуги на Alibaba се очаква да бъдат подложени на по-голям надзор съгласно проектозакона, публикуван на 10 ноември от китайския пазарен регулатор, който заяви, че иска да попречи на платформите да доминират на пазара или да възприемат методи, насочени към блокирането на лоялната конкуренция.

Джан е един от малкото китайски технологични лидери, които се появяват публично на събитието, след като мащабът му беше свит заради пандемията на Covid-19. Други главни изпълнителни директори като Стив Маленкопф от Qualcomm се включиха чрез видео обръщения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още