IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на Qualcomm: Метавселената предлага възможности и отвъд социалните мрежи

Всякакви бизнеси ще могат да се възползват от предлаганото от новата дигитална среда

17:44 | 04.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Qualcomm Кристиано Амон коментира пред CNBC, че производителят на чиповете разглежда метавселената като нещо повече от нов етап на развитие на социалните мрежи.

„Метавселената ще се развие като редица различни възможности“, коментира Амон в интервю за медията, в което се включи само дни, след като компанията отчете добри резултати за първото си тримесечие. По думите му метавселената ще даде шанс за развитие не само на социалните мрежи, но и на гейминга и други индустрии. Според него това подчертава важността на партньорството на Qualcomm с Microsoft, която ползва чиповете на Qualcomm в своите очила за смесена реалност.

Дискусиите относно метавселената се разраснаха в последните месеци, до голяма степен заради факта, че Facebook промени името си на Meta Platforms и обяви големи инвестиции в изграждането на интерактивни, потапящи виртуални светове. Това постави концепцията за метавселената, която от десетилетия се обсъжда в научно-фантастичен аспект, под радара на Wall Street.

Амон подчерта, че потенциалът ѝ се простира отвъд социалните мрежи. Причината за това е, че навлизането на облачните технологии в корпоративния пейзаж се засилва, казва той.

„Предвид облачната икономика, която имаме в момента, с това, че всичко е свързано с облака, имаме дигитални близнаци на всичко. Може да имате дигитален близнак на кола например“, посочва Амон.

„Когато колата се появи в автокъщата и някой трябва да погледне под капака ѝ, той може да си сложи устройства за виртуална или разширена реалност и да ви каже от цифровия близнак в облака къде са нужни поправки, какъв е проблемът“, казва той, допълвайки, че технологията може да се използва и за обучение на работници.

Коментарите на Амон обрисуват метавселена, която изглежда сходна с визията на главния изпълнителен директор на Nvidia Йенсен Хуанг. В интервю за CNBC през ноември Хуанг сподели, че вярва, че компаниите инвестират в метавселената, защото тя може да се ползва за провеждане на симулации, които могат до доведат до спестявания в реалния живот.

„По този начин можем да намалим количеството отпадъци...“, коментира Хуанг. „Те (компаниите) са готови да инвестират малка сума пари, за да се сдобият с тази възможност на изкуствения интелект, но онова, което спестяват, се надяваме да са стотици, стотици и стотици милиарди долари“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още