IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на Revolut се прицелва в бизнеса на Klarna

Николай Сторонски би купил Klarna, но вместо това планира да създаде конкурентен продукт

17:44 | 24.09.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Лидерът на Revolut Николай Сторонски отправя поглед към преживяващата бум индустрия „купи сега, плати по-късно“, докато планира навлизане в директна конкуренция с шведския стартъп Klarna, пише Bloomberg.

„Коя компания бих купил? За какъвто и да е бюджет? Може би бих купил Klarna – тя е чудесен бизнес“, заяви главният изпълнителен директор на британската финтех фирма в интервю за Bloomberg News на тазседмичната конференция AI Summit в Лондон.

Въпреки че Сторонски просто мечтае за подобно споразумение, намерението му към пазара на решения „купи сега, плати по-късно“ (BNPL) е сериозно. По думите му Revolut вероятно ще пусне продукт, който ще се конкурира с Klarna, в Европа през следващата година.

Revolut, която започна като услуга за парични трансфери и има амбиции да се превърне в „суперприложение“ за банкиране и трейдинг продукти, достигна оценка от 33 млрд. долара през тази година. Но Klarna се представи още по-добре, осигурявайки си оценка от 45,6 млрд. долара. Vision Fund 2 на SoftBank беше водещ инвеститор в кръговете за набиране на капитал и на двете компании.

Някога нишова форма на кредит, BNPL решенията станаха особено популярни по време на пандемията, а вече са индустрия за 100 млрд. долара според Worldplay. Те позволяват на потребителите да отлагат плащания при покупки в магазина за 30 дни или да платят на няколко вноски, обичайно без да се начислява лихва.

„Все още е в зората си, но нашият продукт ще бъде по-добър от този на Klarna”, твърди Сторонски. „Нашият продукт ще ви позволи да купите сега и да платите по-късно при всеки търговец. Освен това ще бъде изцяло регулиран.“

Бързото разпространение на BNPL породи опасения у регулаторите, че младите кредитополучатели няма да могат да се справят с натрупаното, а традиционните банки се притесняват за заплахата към бизнеса им с потребителски кредити и кредитни карти. Британският орган за финансово поведение призова за адекватно регулиране на индустрията, което би означавало допълнителни разходи за финтех стартъпите, ако трябва да засилят проверките за достъпност.

„Регулацията ще дойде и на пазара на „Купи сега, плати по-късно“ по-рано от очакваното и значително ще промени динамиката на него“, коментира главният изпълнителен директор на Barclays Джес Стали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Мечти :) А вместо това продължават с издънките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още