IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на Samsung отново беше привикан на разпит

Скандалът с търговията на влияние в Южна Корея продължава, а небето над Samsung Group не се прояснява

09:26 | 13.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лидерът на Samsung Group Лий Дзие Юн се яви отново на разпит в офиса на специалните прокурори в Южна Корея в понеделник, като разпитът му е част от по-голямото разследване за скандала с търговия на влияние, който доведе до отстраняването на президента Пак Кън Хе от поста ѝ, предава Ройтерс.

Специалните прокурори насочиха вниманието си към най-големия южнокорейски конгломерат, като обвиниха Лий, в качеството му на ръководител на компанията, в даването на 43 млрд. вона (37,31 млн. долара) на компании и организации, подкрепяни от близък приятел на доскорошния държавен глава в замяна на подкрепа за сливането на две от компаниите на Samsung през 2015 г.

Лий, Пак, нейната приятелка и Samsung Group отричат всички обвинения.

Доказването на сделките между Пак и други високопоставени личности, както и Samsung Group, е от ключово значение за случая, разследван от специалните прокурори в страната, насочен срещу Пак, посочват анализатори.

Доскорошният президент беше отстранена от поста си през декември, а южнокорейският констистуционен съд ще реши дали това решение да остане в сила.

Лий е пристигнал в прокуратурата в южната част на Сеул рано в понеделник с черен седан, облечен в тъмносин костюм и вратовръзка, обграден от представители на Samsung Group и от адвоката си.

„Още веднъж ще кажа истината на специалните прокурори“, заявява лидерът на най-големия южнокорейски конгломерат, преди да се качи в асансьора, без да разкрива повече подробности.

Извън офиса на прокурорите пък са се събрали протестиращи, призоваващи за неговия арест.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още