IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на SoftBank отправи остри критики към властите в Япония

Той се противопоставя на забрана на услугите за споделено пътуване в страната

12:46 | 19.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на SoftBank Group Масайоши Сон отправи критика към забраната на японското правителство за услуги за споделено пътуване. По думите му страната е изостанала спрямо чуждестранните си конкуренти в области като изкуствения интелект и финансовите технологии, предава Ройтерс.

„Споделеното пътуване е забранено със закон в Япония. Не мога да повярвам, че все още има толкова глупава страна“, коментира Сон по време на годишно събитие на компанията, насочено към клиенти и доставчици.

Коментарите отразяват гнева на Сон към Япония, където той е изградил своя телекомуникационен бизнес, но инвестира значително и в чуждестранни стартъпи.

Японското правителство не позволява на непрофесионални шофьори да предлагат платен транспорт на клиенти заради сигурността. Същевременно в страната има силно лоби на таксиметровата индустрия, което се противопоставя на дерегулацията.

На въпрос дали би отговорил на коментарите, говорител на Министерството на земята, инфраструктурата и транспорта, заяви, че проблемът с услугите за споделено пътуване e, че шофьорът отговаря за транспортирането, но не е ясно кой ще отговаря за поддръжката и операциите.

"Министерството вярва, че предлагането на тези услуги срещи такса носи проблеми от гледна точка както на сигурността, така и на защитата на потребителите, и е наложително внимателно обмисляме“, коментира той.

SoftBank и нейният Vision Fund за близо 100 млрд. долара инвестираха в компаниите за споделено пътуване Uber Technologies, Didi Chuxing, Ola и Grab.  

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още