IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

LinkedIn съветва кои са трите най-търсени технологични умения

Изкустеният интелект става все по-важен за работодателите

11:53 | 22.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Изкуственият интелект и изчислителните облаци бяха термини, някога запазени само за научната фантастика. Но днес вече се превръщат в нещо все по-важно и привлекателно, особено в очите на работодателите.

„Някои от топ уменията, които наблюдаваме, че се търсят много, са в сферата на изкуствения интелект, големите обеми от данни и облачните технологии“, коментира Фен Ан, вицепрезидент „Таланти и решения за учене“ на LinkedIn в Азиатаско-тихоокеанския регион.

Търсенето е в глобален мащаб. Въпреки това обаче се отнася до най-търсените умения в Азиатско-тихоокеанския регион, който в момента се бори с „изтичането на мозъци“, тъй като много таланти се местят в чужбина в търсене на по-добри социално-икономически перспективи, посочва Ан пред CNBC.

Техническите умения обаче не трябва да се разглеждат изолирано, особено като се има предвид променящият се характер на технологиите.

Според някои изследвания сега средно едно умение трае шест години, което означава, че служителите трябва да имат разнообразни умения, така че да могат да се адаптират към променящата се работна среда.

Тези т.нар. меки умения включват критично мислене, творчески подход и решаване на проблеми, посочва още Ан. Същевременно работодателите и правителствата все по-често търсят начини да подготвят служителите за подобни промени в работната среда.

През юли Amazon обяви, че планира да инвестира 700 млн. долара, за да преквалифицира своята работна сила. Междувременно Андрю Янг, кандидатът за президент на САЩ от страна на демократите, продължава да настоява за универсален базов доход, който да помогне на американците да се справят с променливите перспективи пред работата на бъдещето.

Неправителствени организации, като международната академия за обучения Women Who Code, също се опитват да адресират нарастващите пропуски в уменията.

Women Who Code предлагат обучения и подкрепа на жени да преследват кариера в областта на технологиите. Но главният изпълнителен директор Алина Пърсивал коментира пред CNBC, че все повече компании трябва да предлагат обучения, независимо дали работата на служителите им е техническа или не.

И все пак Ан отбелязва, че отговорността за сдобиване с нови умения се пада на отделните хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още