IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Loewe обяви начало на процедурата по фалит

Компанията трябва да открие инвеститор преди края на годината, за да избегне ликвидация, като вече е набрала 6 оферти

15:07 | 01.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Телевизори на компанията на изложение за електроника в Берлин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Телевизори на компанията на изложение за електроника в Берлин. Снимка: Ройтерс

Германският производител на телевизори от горния пазарен сегмент Loewe AG обяви днес започване на процедура по фалит и трябва да открие инвеститор преди края на годината, за да избегне ликвидация, заяви главният изпълнителен директор на компанията Матиас Харш, цитиран от Ройтерс.

Проблемите за Loewe започнаха, след като тя не успя да се противопостави на конкурентите си от масовия пазар на телевизори като Samsung и LG Electronics, както и със спада на средните цени на устройствата.

През юли компанията подаде молба за защита от кредитори в административния съд в град Кобург, германската провинция Бавария, за да си осигури възможност за намиране на инвеститор и преструктуриране.

Компанията, основана преди 90 години в Берлин и прехвърлила впоследствие централата си в западногерманския град Кронах, разполага със значителен финансов ресурс и ще успее да финансира дейността си до края на годината, но след това без инвеститор „всичко ще приключи“, изтъкна Харш.

От Loewe обаче очакват да постигнат споразумение с инвеститор още до края на месеца. „Имаме 6 оферти от инвеститори, от които ще изберем през следващите 4 седмици“, посочи главният изпълнителен директор.

През юли германците се споразумяха за стратегическо партньорство с китайската държавна компания Hisense International Co. Ltd., която осигури експертна помощ за технологии и продажби в Азия, но не и свежи средства.

За първата половина на годината Loewe отчете спад на продажбите от 39% и нетна загуба от 26,7 млн. евро.

Акциите на компанията, които през 2000 г. се търгуваха срещу 145 евро за брой, миналия вторник бяха загубили почти 50% от стойността си от началото на годината, достигайки цена от 3,20 евро. В началото на днешната търговска сесия те поевтиняваха с 35% до 4,00 евро, но впоследствие възстановиха част от загубите, достигайки цена от 4,25 евро за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още