IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон готви дигитален данък за технологичните гиганти от 2020 г.

Очаква се годишно той да носи на британския бюджет около 400 млн. паунда

22:50 | 29.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Британският финансов министър Филип Хамънд по време на представянето на бюджета <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският финансов министър Филип Хамънд по време на представянето на бюджета Снимка: Ройтерс

Въпреки че досега се възприемаше като приятелски настроена спрямо технологичните компании, Великобритания възнамерява да затегне натиска върху сектора с въвеждането на данък върху дигиталните услуги от 2020 г.

Британският финансов министър Филип Хамънд обяви мярката, която ще възлиза на 2% върху определени бизнес модели, съвместно с проектобюджета си, представен по-рано в понеделник в Лондон. Според него новият налог е насочен основно срещу големите интернет компании, не към потребителите или интернет стартъпите. Очакванията на министъра са годишно новият данък да носи на бюджета 400 млн. паунда, или 512 млн. долара.

С това страната излиза и една стъпка пред Европейския съюз. Европейската комисия предложи въвеждането на дигитален данък върху приходите на технологичните компании, но все още не е договорила условията по приемането и прилагането му.

„Ще се консултираме върху подробностите, за да сме сигурни, че ще го направим както трябва и за да гарантираме, че Великобритания продължава да бъде най-доброто място за започване и разрастване на технологичен бизнес“, посочи Хамънд, цитиран от Bloomberg. Той допълни, че данъкът ще влезе в сила през април 2020 г.

Мярката, която ще бъде временна, ще се прилага само върху компаниите с годишни приходи от най-малко 500 млн. паунда. Тя следва линията на Хамънд, заявена в реч по време на конгреса на Консервативната партия на 1 октомври, в която той посочва, че Великобритания ще предприеме действия сама, ако европейската версия на данъка продължава да се бави.

В същото време технологичните компании са заети с разширяването на дейността си на Острова, възползвайки се от висококвалифицираната работна ръка в страната.  Google е една от многото технологични компании, сред които също Snap Inc. и Apple Inc., които разширяват лондонските си офиси въпреки несигурността около Brexit.

Напрежение остава и по отношение на това колко данъци големите технологични играчи плащат във Великобритания. Amazon.com Inc. отчита спад от около 40% на заплатената сума за данъци от бизнеса си във Великобритания през 2017 г., въпреки че компанията утрои печалбата си в страната. Заплатената сума възлиза на 4,56 млн. паунда при приходи от 1,98 млрд. паунда.

Google от своя страна е платила едва 16 млн. долара корпоративни данъци в периода от 2006 г. до 2011 г. при приходи от 18 млрд. долара според правителствено разследване от 2013 г..

Британският дигитален данък ще е насочен към глобалните приходи на компаниите, а не върху печалбата им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още