IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон преустанови кешовите плащания за автобусни билети

Пътниците ще могат да използват услугите на емблематичните червени автобуси, само ако имат безконтактна карта

15:02 | 13.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

От началото на юли лондончани не могат да купуват билети за емблематичните си градски автобуси с пари в брой. За да се сдобият с пропуска, хората могат да използват различни методи за електронно плащане, някои от които са непознати за използващите градски транспорт в други страни, пише Qz.com.

Едно от възможните разплащателни средства е картата Oyster, която се предлага още от 2003 г. и може да бъде заредена с пари, които се превеждат автоматично по сметката на градската управа, когато доближите картата до специални електронни модули във влаковете на метрото и в автобусите. На практика всеки лондончанин притежава такава карта. Според държавното дружество, грижещо се за транспорта в английската столица, в последно време само 0,7% от всички пътувания с автобус в града се плащат в брой, което е продиктувало и пълната му отмяна. За да гарантират, че по-възрастните или хората в затруднено положение няма да се изгубят, от "Транспорт за Лондон" предлагат “едно последно пътуване”, когато в картата има недостатъчна наличност, а вие се намирате далеч от вкъщи.

Решението да се премине към изцяло електронно разплащане ще спести 41 млн. долара годишно на "Транспорт за Лондон".

Автобусните билети в Лондон могат да се купят и с безконтактни банкови карти, които се използват все по-често във Великобритания. Дебитните карти от такъв тип не изискват подписи при транзакции до 20 паунда (34 долара), което означава, че трябва единствено да доближите дебитната си карта до съответната машина, за да се сдобиете с чаша кафе, сандвич или автобусен билет.

Безконтактните карти стават все по-често срещано явление навсякъде по света, с изключение на САЩ. Експерти смятат, че до края на тази година броят на тези карти в международен план ще надхвърли 250 милиона. Разплащателните средства са най-популярни в Англия, Австралия, Канада и Япония. САЩ от друга страна тепърва трябва да въведе предишната технология – карти с чипове и въвеждане на ПИН код за авторизация. Тези карти са стандартни за Европа и други части на света и в момента на планетата се използват 1.6 милиарда такива пластики. Не и в Щатите обаче, където липсата им бе определена за една от основните причини за компрометирането на сигурността на 40 млн. банкови карти на клиенти на търговската верига Target през януари.

В Ню Йорк, най-големият транспортен възел в САЩ, пътниците все още могат да използват метрото и автобусите, разчитайки на старите Metrocard карти, които съдържат информация единствено за количеството пари по сметката. Градската управа на Ню Йорк се надява да премине към изцяло безконтактни плащания до 2020 г. За този срок Лондон и други големи градове по света вероятно ще са приели още по-напреднала технология, смятат експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още