IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лошите очаквания на Samsung се сбъднаха

Компанията отчете 54%-ен срив на нетната печалба

10:00 | 31.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Книжата на Samsung Electronics понижиха стойността си, след като най-голямата южнокорейска компания отчете значително по-ниска печалба заради световните търговски проблеми и спада в телекомуникационната индустрия, пише Bloomberg. 

Нетната печалба е спаднала с 54% спрямо година по-рано до 5,06 трлн. вона. В резултат от новината цената на акциите се сви с 3,3%. 

Най-големият производител в света на чипове за памет и на смартфони беше засегнат от геополитическото напрежение и спада в телекомуникационния бизнес. Търговската война между САЩ и Китай засегна глобалната верига на технологичните доставки и доведе до спад на цената на чиповете за памет, използвани в телефони и центрове за данни. В допълнение Япония ограничи износа на материали, използвани в чипове и дисплеи в Корея, което засили опасенията за потенциални проблеми в Samsung и SK Hynix. 

Samsung планира да обяви тригодишната си политика за възвръщаемост към акционерите, но го отложи до началото на следващата година заради значителни нови предизвикателства. 

Първоначално акциите се радваха на ръст на цената, а след това поеха надолу по време на обявяването на резултатите, след като Samsung заяви, че се сблъсква с несигурност заради макроикономически проблеми. Отвъд спора между САЩ и Китай, тази седмица Япония може да обяви допълнително ограничаване на износа към Южна Корея. 

И все пак Samsung даде повод за оптимизъм, тъй като очаква подобряване на бизнеса с чипове за памет за тази година. Това е най-печелившият бизнес на компанията. 

“През втората половина на годината се очаква търсенето да нарасне, макар че компанията наблюдава волатилност в цялата индустрия заради засилените външни несигурности”, коментира Samsung. Компанията заяви, че търсенето на чипове за памет се е увеличило през второто тримесечие, тъй като клиентите с центрове за данни са подновили поръчките.

Samsung отчете предварителни резултати този месец, които показаха, че оперативната печалба се свива с над 50%, а нетната печалба надхвърли средната прогноза на анализаторите за 4,88 трлн. вона, събрана от Bloomberg. 

През последната година цената на акциите остана почти без изменение, макар че през последните седмици се наблюдаваше известен ръст заради надеждите за възстановяване на цените на чипове и напредъка в решаването на спора между САЩ и Китай.

Чиповете за памет са свързани с известни предизвикателства тази година. Договорните цени за 32-гигабайтовите DRAM сървърни модули, използвани за съхраняване на данни на персонални компютри и сървъри, се сринаха с 25,1% през тримесечието, завършило през юни, сочат данни на InSpectrum Tech. Тези на TLC 128 NAND чиповете за памет се понижиха с 11,5%.

Търсенето на DRAM чипове се очаква да нарасне заради сезонни фактори. Според Samsung пазарът на NAND чипове трябва да се стабилизира от третото тримесечие. 

Мобилното подразделение на Samsung отчете 42% спад на оперативната печалба до 1,56 трлн. вона. Компанията заяви, че рентабилността се е сринала заради все по-голямата конкуренция на пазара на нисък и среден клас устройства и обеща да пусне успешно Galaxy Note 10 и Galaxy Fold на пазара през втората половина на тази година.

Звеното за дисплеи, което доставя OLED екрани за iPhone, отчете 750 млрд. вона оперативна печалба заради еднократен ръст и значително подобрение на търсенето. Бизнесът за потребителска електроника, което включва телевизори и други уреди, е генерирало 710 млрд. вона печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още