IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lyft има амбициозни цели за автономните коли

Компанията очаква до 10 години да ползва единствено самоуправляващи се автомобили

10:41 | 19.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Когато Lyft заяви, че е оптимистично настроена за бъдещето на самоуправляващите се коли, определено не се шегуваше. Нейният съосновател Джон Цимър публикува текст, в който поставя много амбициозна цел за автономното шофиране. По-точно той очаква, че самоуправляващите се коли ще се справят с „по-голямата част“ от превозите на Lyft до 5 години, а до 10 ще изпълняват всичките курсове, пише Engadget.

Цимър не посочва точно как компанията му ще постигне тази цел толкова бързо, но посочва, че технологията за безпилотно каране ще увеличи значително своите възможности.

Автономните превози по фиксирани маршрути ще започнат още през 2017 г., докато нискоскоростните (под 40 км/ч) по нефиксирани маршрути ще стартират през 2018 г.

Съоснователят на Lyft не спира тук. Той прогнозира още, че до 2025 г. хората в големите американски градове няма да притежават коли. Много по-малък брой млади американци имат шофьорски книжки в сравнение с предишното поколение, отчасти защото споделеното пътуване намалява нуждата от лична кола. Цимер дори прогнозира, че градовете ще се променят в отговор на технологията, като например част от паркингите ще се превърнат в места, които да се ползват за други цели.

Целта, поставена за 2021 г., може би ще бъде трудна за постигане. Редица производители на автомобили очакват да започнат продажбите на първите си автономни коли през същата година. Освен това на дневен ред стои и нелекият въпрос с регулацията.

За да изпълни мечтата си, Lyft ще трябва да се справи на чисто регулационно ниво с въпроса за пускането на самоуправляващи се коли в 36-те щата, в които оперира. Като се има предвид, че страната тепърва прави крачки в създаването на регулаторна рамка в областта, няма никаква гаранция, че такава ще има готова в посочения срок. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още