IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Клепка: Телевизията вече не е естествената среда на потребителите

Тези възможности се предоставят от интернет, но бизнесът все още не ги използва пълноценно, смята PR специалистът

14:37 | 15.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
М. Клепка: Телевизията вече не е естествената среда на потребителите

Телевизията вече не е естествената среда за потребителите, които имат нужда от екосистема, в която да пребивават, комуникират и да си взаимодействат. Тези възможности им предоставя интернет.

Бизнесът от своя страна е добре да търси възможности как да се възползва от тази нова среда, в която да слуша и да общува директно с потребителите.

Това бе мнението на Марта Клепка, директор Глобален PR и комуникации на Gemius, което тя изказа по време на специализирания комуникационен форум Webit, който се провежда с медийното партньорство на Investor.bg.

Въпреки това тази възможност все още не се използва пълноценно от бизнеса у нас, по мнението на специалистите, участващи в дискусия, посветена на онлайн маркетинга в сферата на стоките и услугите.

Съществува необходимост част от бизнеса да преосмисли начина, по който ползва специалните платформи, за да оптимизира ползите от тях. 

Много фирми не управляват по най-добрия начин потока от комуникация и информация, нямат опит как и дали да отговарят на негативните коментари и как да превърнат общността от фенове в клиенти.

Много бизнеси се фокисират прекалено много върху броя потребители на своята страница, забравяйки, че наличието на пасивна група от имена на фен страницата няма голяма стойност. В този смисъл съществува недостатъчно разбиране на целта и възможностите, които социалните мрежи предлагат.

Цитирано бе проучване от пазара в САЩ, според което съществуват фундаментални различия в разбирането на компаниите, присъстващи в социалните мрежи и техните потребители относно целта на това присъствие.

Докато компаниите смятат, че потребителите стават абонати на техните фен страници, основно защото харесват марката и искат допълнителна информация за нея, то тези фактори са второстепенни за потребителите, които се интересуват главно от промоции и оферти за изгодни покупки, които са водещият мотиватор да станат фенове на дадена марка или продукт в социалните мрежи.

Иван Димитров, интернет мениджър на Студио Модерна, цитира част от наблюденията на компанията относно работата с интернет и социалните мрежи и начина, по който те им помагат да достигнат по-добре до своите клиенти. Той каза, че потребител, който е получил отговор или е комуникирал с компанията успешно преди, е с 50% по-вероятно да купи продукт от нея за в бъдеще.

В този смисъл статистически данни, като брой фенове и харсвания на странийцат, брой кликове и коефициенти като CTR (click-through rate), сами по себе си нямат толкова значение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още