IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон: Американските технологични гиганти плащат несправедливо ниски данъци

Президентът на Франция призова Вашингтон да помогне за решаване на въпроса с облагането на големите компании от сектора

10:44 | 22.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че американските технологични компании плащат несправедливо ниски данъци, поради което не допринасят за общото благо.

Той призова Вашингтон да помогне за реформирането на глобалния корпоративен данъчен кодекс, предава Ройтерс.

"Големите дигитални играчи не допринасят за общото благо“, обясни Макрон пред репортери само няколко дни преди срещата на Г-7 във Франция. „Не съм съгласен с тази система, не мисля, че е добра, включително за американските работници“, допълни той.

Интернет гигантите като Facebook, Google на Alphabet и Amazon в момента могат да отчитат печалба в страни с по-ниски данъци, като Ирландия и Люксембург, независимо откъде идват приходите им.

Макрон твърди, че по-сериозното облагане на големите технологични гиганти е въпрос на социална справедливост. Той настоя и за универсален данъчен кодекс за дигиталните услуги.

През юли френският парламент одобри налагането на 3% данък върху приходите от цифрови услуги, спечелени във Франция, от компании, генериращи по над 25 млн. евро (27,75 млн. долара) приходи в страната и по 750 млн. евро в глобален мащаб. До голяма степен този ход ще засегне най-вече компании от САЩ.

Тази седмица големи технологични фирми и групи от Америка заявиха на изслушване пред властите в страната, че френският дигитален данък подкопава световния данъчен режим и пречи на многостранните усилия за реформирането му.

Търговски асоциации, както и Google, Facebook и Amazon, направиха изявления, в които се обявиха против закона, въведен от Париж. Американският президент Доналд Тръмп също многократно заяви, че не подкрепя мярката и смята, че тя нечестно засяга предимно американски организации.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 4 години
Удряй ги франсетата. Стига им на тези колониални държави.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още