IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макс Жданов: Инвестициите в технологиите имат дългосрочна възвращаемост

Всички страни, включително България, ще се опитат да направят големи стъпки към чат ботове и изкуствен интелект, посочи вицепрезидентът на DataArt

22:20 | 03.09.20 г.
Макс Жданов: Инвестициите в технологиите имат дългосрочна възвращаемост

"Технологиите не са двигателят на промяната. Двигателят е нуждата от новото нормално, а технологиите само подкрепят промяната. Те на първо място могат да ни помогнат да избегнем разпространението на вируса. Ето защо вярваме, че тази криза ще предизвика повече дигитализация - в хотелите, в авиокомпаниите, навсякъде", посочи той.

Според Жданов автоматизацията и умните технологии са особено важни, защото бизнесите от различни сектори са принудени да освобождават много свои служители.

"Обемът от работа не е взаимосвързан с количеството на разходите. Може да мислим за предварителни инвестиции и дългосрочна възвращаемост от тези инвестиции. Можем да говорим за прогнозиране на нуждите на клиентите и това ще ни позволи да освободим някои служители да вземат тези решения и да анализират", прогнозира експертът.

Жданов смята, че сега е много по-силен тласъкът да се направят инвестиции в дигитални платформи и в инструменти за автоматизация.

Той съветва компаниите, които изобщо не са ползвали дигитални технологии досега, да си намерят партньор, който да им помогне да преминат през целия процес. 

"Всички страни ще се опитат да направят големи стъпки към дигиталните технологии, включително България", смята вицепрезидентът на дивизията “Travel & Hospitality“ в DataArt.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още