Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Малцина посмяха да коментират новите регулации в Китай на интернет конференция

Единствено лидерът на Alibaba заяви позицията си по въпроса

Малцина посмяха да коментират новите регулации в Китай на интернет конференция

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Годишната Световна интернет конференция в Китай обикновено е форум, събиращ онлайн гигантите в страната и представители на държавата, за да обсъдят наболели проблеми.

Но тази година малцина говориха за очакваната голяма промяна в индустрията – плановете на правителството, обявени този месец, които имат за цел да обуздаят антиконкурентно поведение на пазара, предава Ройтерс.

Плановете са описвани от анализаторите като първия сериозен опит от страна на антимонополните власти в Пекин да регулират технологичните компании, чиито услуги навлизат в ежедневието на китайците, и по-специално Alibaba Group Holding и Tencent Holdings.

Още по темата

Но въпреки присъствието на висши представители на властта, включително на ръководителя на Администрацията за киберпространството в Китай и заместник-министъра на индустрията и информацията, както и на директорите на редица технологични фирми, този деликатен въпрос почти не беше засегнат в речите и дискусиите.

Единственият човек, който посмя да засегне темата по време на изявлението си, беше главният изпълнителен директор на Alibaba Даниел Джан, който посочи, че затягането на регулациите е „много навременно и необходимо“.

Регулаторният гняв в Китай може да има големи и драстични последици. Този месец регулаторите спряха първичното публично предлагане на Ant Group само дни преди то да се проведе, като се очакваше, че ще достигне рекордните 37 млрд. долара.

Според 22-те страници предложени правила китайските власти ще се стремят да ограничат нелоялното използване на отстъпки и субсидии.

Отделно от това регулаторите заявиха, че се стремят да засилят надзора върху правата на потребителите и защитата на данните, което ще засегне и интернет компаниите.

Според някои анализатори по-голямата регулация е естествено развитие, като се има предвид, че в момента технологичните гиганти могат да пречат на развитието на конкурентните стартъпи.

„Когато два гиганта доминират в много аспекти на китайския пазар, как другите могат да растат“, попита в кулоарите на конференцията Уан Иуей, професор по международни изследвания в Renmin University в Пекин.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
2
 
2
преди 1 месец
Китай е Зло = Диктатура в 21 Век.

Всички Природо и Човеко защитници трябва да се фокусират върху делата на тази държава, а малцина го правят.

Надявам се Тръмп до продължи до 2024 иначе Китай ще продължи да подкупва Политици в ЕС и САЩ и сме на дъното.
0
 
3
 
1
преди 1 месец
А някой се обади и веднага изчезва и запълва някоя дълбока дупка в земята.

Още от Новини
Orange продава 50% от звеното си за оптични мрежи на група инвеститори за 2,7 млрд. евро