IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манията по криптоактивите изстреля продажбите на NFT до нови върхове

Обемът на продадените незаменяеми токени през третото тримесечие е над осем пъти по-голям от този за предходното

10:18 | 05.10.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Обемът на продажбите на незаменяеми токени (NFT) е нараснал до 10,7 млрд. долара през третото тримесечие на 2021 г., което е над осем пъти повече спрямо предходното тримесечие, сочат данни на DappRadar. Резултатът е постигнат в момент, в който еуфорията около криптоактивите достигна нови върхове, предава Ройтерс.

Незаменяемите токени използват блокчейн за записване на собствеността върху дигитални елементи като изображения, видеа, колекционерски обекти и дори земя във виртуални светове.

Нарастващите продажби и огромните цени на NFT – неща, които физически не съществуват – объркват мнозина, но експлозивният растеж не показва признаци за намаляване.

Данните за третото тримесечие са спрямо продажби за 1,3 млрд. долара през второто тримесечие и за 1,2 млрд. долара през първото, твърди DappRadar.

Един от най-големите NFT пазари – OpenSea, е достигнал 3,4 млрд. долара обем на продажбите през август. Активността е останала голяма и през септември, когато на фондовите пазари имаше спад.

Повишаването на цените на криптовалутите по време на пандемията на Covid-19 често е посочвано като двигател на растежа на пазара на NFT, тъй като хората използват криптовалути, за да купуват NFT, но ентуасиастите казват, че криптоактивите имат стойност, независимо от пазарните условия.

Разбира се, оценките за размера на пазара на незаменяеми токени варират в зависимост от това какво е включено в тях. Сделките, които се извършват „извън веригата“, като например продажбата на NFT произведения на изкуството от аукционни къщи, често не са включени.

Данните на DappRadar, които обхващат редица блокчейн трансакции и такива извън него, насочват продадения обем за 2021 г. към сумата от 13,2 млрд. долара. Друг пазарен анализатор – CryptoSlam, който не включва продажбите „извън веригата“, твърди, че годишният обем ще достигне 9,6 млрд. долара.

Междувременно NonFungible.com, която следи NFT само в етериум блокчейна, очаква сумата за 2021 г. да достигне 7 млрд. долара.

Най-скъпата известна NFT сделка, направена през март, включва колаж, продаден от Christie’s за 69,3 млн. долара. Оттогава няма друго NFT, което да се е доближило до тази цена, но аукционните къщи все още държат продажбите на незаменяеми токени, които често достигат милиони долари.

Въпреки нарастващите продажби и факта, че известни личности и други инвеститори се насочват към тази тенденция, броят на купувачите на NFT остава относително малък: има едва 265 927 активни портфейла, търгуващи с NFT на етериум блокчейна през третото тримесечие, твърди NonFungible.com.

Повече от половината от незаменяемите токени, продадени през третото тримесечие, са на цена между 101-1000 долара, тези в диапазона 1001-10 000 долара представляват 20% от продажбите, докато 17% са за под 100 долара, допълва компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
viktor123
преди 2 години
Тука сте се разбрали все разбирачи, които не са инвестирали нито 1 лв. в живота си. Почетете малко преди да имате мнение по въпроса. Много хора инвестираха, станаха богати и финансово независими. Не им завиждайте :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
но познавам и един дето се изгържа само от залози на мачове... така че хора има всякви, пари се правят от много неща ... често и от човешкото нещастие, от измами, наркотици и тнт! ... и преди да ми кажеш, ама тия неща са Незаконни, незабравяй че в един момент са били законни! Така и с битконя... като се спука балона и народа изпищи, действащите реактивно политици ще забранят коня завинаги! ... само стой и гледай, ама първо требва да спрат печатницата която го "храни"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
избили залога... не инвестицията! само да те поправя, че имаш лека грешка с термините .. и тези които няма да си вземат залога, ще са около 90% от играчите... така че всички останли трябва да е за тях, а не за печелившите! Това колко милионери от крипто има, няма как да го знаеш... така че не говори на изуст, както обикновенно.. аз познавам само един (живее в щатите) и той се занимава с това от доста отдавна (поне от 2013та), още преди да стане модерно ... и стана предимно от продажба на копачки. Той е от зарибителите-рибари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Всъщност тези, които имат ум в главите си ползват криптото само за да увеличават личният си кеш във фиат. Така че когато гръмне ще го отнесат само тези, които не са си избили инвестициите. Всички останали обаче ще са много по-богати отпреди. Не знам дали ви минава през ума, че вече има много повече български милионери от крипто, отколкото е милионери е произвела индустрията на България. Само че не са в България и въобще нямат намерение да узаконяват всичките си доходи в мутренска и мафиотска България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Нищо, на балъците пари не им трябват. Те ще имат виртуални "имоти", а едни чичковци, хихикайки доволно, ще им приберат "гадните фиатни пари".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 2 години
ето това е още по голямо безумие ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
nikiangel
преди 2 години
Крипто сегмента като гръмне, .сом балона и кризата от 2008 ще ни изглеждат като детско парти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още