IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мариса Майер си тръгва от Yahoo с 260 млн. долара

Тя няма да се присъедини към екипа на Verizon

12:21 | 14.06.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Всички уебсайтове, които са собственост на американската интернет компания Yahoo, вече официално преминаха в ръцете на Verizon. А бившият главен изпълнителен директор на Yahoo Мариса Майер, която навремето напусна Google, за да заеме този пост, сега си тръгва с доста солидна сума – близо 260 млн. долара, пише CNN.

Според последни данни, подадени в Комисията по ценните книжа и фондовите борси, Майер е притежавала около 4,5 млн. акции в Yahoo, включително опции и ограничени фондови единици.

Акциите на Yahoo се търгуваха за около 52,50 долара за брой в средата на деня във вторник. Това прави участието на Майер равносилно на повече от 236 млн. долара спрямо тази цена.

Майер, която няма да остане във Verizon, ще получи и 23 млн. долара обезщетение за тръгването си от Yahoo.

Говорителят на Yahoo не коментира компенсацията на Майер.

Altaba, новата компания, която включва дялове от гиганта в сферата на електронната търговия Alibaba, Yahoo Japan и други активи на Yahoo, които не са продадени на Verizon, не е открита веднага за коментар.

Мандатът на Майер в Yahoo беше доста бурен, а някои биха казали, че тя никога не достигна върха, който се очакваше след вълнението, което предизвика с напускането на Google и успешния ѝ престой там.

Решението да придобие социалната мрежа Tumblr за 1 млрд. долара например не се отплати никак на Майер и Yahoo. Нито пък опитите на Майер да фокусира Yahoo повече върху мобилните услуги и социалните мрежи. Освен това Yahoo се бори и с опасенията, че е понесла големи щети от огромни пробиви в сигурността на системите ѝ.

Да бъдем честни, Майер не получи най-доброто, когато се присъедини към Yahoo. От години компанията се бореше със сериозни проблеми заради грешките, направени от предишните главни изпълнителни директор Тери Симъл и Карол Барц. Ако сте пропуснали, в началото на 2012 г. бившият директор на PayPal Скот Томпсън застана начело на Yahoo, но напуска съвсем скоро, след като се оказа, че в биографията му има доста несъответствия.

И все пак Майер успя да продаде основния бизнес на Yahoo на Verizon за 4,5 млрд. долара въпреки продължаващите притеснения за интернет компанията и изоставането ѝ зад Google и Facebook в надпреварата в дигиталната реклама.

Може ли Yahoo да си върне славата от средата и края на 90-те години? Това вече няма да бъде отговорност на Майер. Тази трудна задача пада на плещите на Тим Армстронг, шефът на AOL, който сега е главен изпълнителен директор на Oath.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 15 rate down comment 1
Patilan
преди 6 години
МИнали са се.... Аз и за 100 мил. щях да съсипя компанията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
vzhekoff
преди 6 години
Да го дyxaт акционерите ! Ако някой може да обясни за какво получава тази 250 млн. ? Тръгва си от една разбита компания, чиито основни активи са в Китай и Япония. И какво постигна за 5г. ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Bobacho
преди 6 години
Винаги съм смятал акционерите на Yahoo за ***. При тази цена на акция може и да бъркам де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още