IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Бениоф: С над 300 компании ще засадим 1 трлн. дървета

Планът на новата инициатива е целта да бъде изпълнена до края на десетилетието

16:17 | 24.01.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Salesforce Марк Бениоф обяви, че над 300 компании са се присъединили към последната му инициатива за засаждането на 1 трлн. дървета до края на десетилетието, пише CNBC.

"Никой не е против дърветата“, коментира той в интервю на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Не е ясно какви отговорности, ако имат такива, ще поемат включилите си в инициативата.

1t.org беше обявена на Световния икономически форум тази седмица, за да получи правителствена и корпоративна подкрепа за Trilion Trees Campaign, която се надява да засади, възстанови или запази 1 трлн. дървета до 2050 г. . Инициативата се надява да постигне тази цел до края на това десетилетие.

"Смятам, че всеки осъзнава, че има платенарна спешност и ние трябва да направим промени, а бизнесът е най-добрата платформа за промяна“, обясни Бениоф. „Ако попитате каква е темата тук в Давос, имаше много говорене за това какво можем да направим, за да подобрим състоянието на света“.

Бениоф и съпругата му Лин ще предоставят на платформата първоначалната финансова подкрепа, но размерът на сумата не е разкрит.

По думите на Бениоф допълнителните дървета ще смекчат последиците от климатичните промени. Веднага след обявяването на новината за инициативата президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че американското правителство ще я подкрепи.

„Китайското правителство също я подкрепя. Европейските правителства я подкрепят“, обясни Бениоф. „Президентът на Колумбия обяви, че я подкрепя, а и над 300 компании излязоха тук в Давос, за да кажат, че ще участват“.

Екоактивистката Грета Тунберг критикува инициативата в речта си на Световния икономически форум, заявявайки, че това не е достатъчно за борба с измененията в климата. По думите ѝ засаждането на дървета, „разбира се, е много добро“, но не е достатъчно за постигане на целите.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Щом иди0тчето е право - защо то и неговите приятелчета не боцкат дървенца? И да ги поливат, както казва Червенков. Откъде-накъде само частните компании? Ония, дето врещят по протести, първи да хващат лопатите !!! Тя грета не знае откъде се държи лопатата, ама ще се научи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
red6
преди 4 години
То саденето на дървета не е панацея. Първо - къде 1 Трлн? Това е огромна площ. Трябва тия дървета да се поливат и т.н. Ако планът е бодваш, отчиташ и продължаваш напред - нищо няма да се постигне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 4 години
сади и не се хвали.... пак използвате случая за ПР!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Един Българин
преди 4 години
Грета е права. Правете велоалеи, метра. оплете се ефективно, изолация на сгради трябва не с подписи на 100% от живущите а тези, които нямат десеторни данъци и това е....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още