IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Зукърбърг е сред топ дарителите за 2012 г.

Основателят на Facebook влезе в престижната класация с едно-единствено дарение

17:16 | 12.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Марк Зукърбърг е сред топ дарителите за 2012 г.

Главният изпълнителен директор и основател на Facebook Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чен са вторите по значимост дарители на САЩ за миналата година. Поне това показват изчисления на специализирания сайт The Chronicle of Philanthropy.

Двойката е изпреварена само от Уорън Бъфет, но е преди Джон и Лаура Арнолд (мениджър на хеджфонд и съпругата му), както и преди основателя на Microsoft Пол Алън. 

Едно-единствено дарение помогна на оженилата се през май двойка да заеме престижната втора позиция. През декември Зукърбърг дари 18 млн. акции на стойност 498,8 млн. долара (380 млн. евро). Дарението отиде при Silicon Valley Community Foundation и трябва да постави "основата за нови проекти“.

Една от причините за доброто дело е възможността по този начин да бъдат спестени данъци. Избраната от основателя на социалната мрежа фондация насърчава социални проекти в Силициевата долина, южно от Сан Франциско, където са централите на много технологични компании като Google и Yahoo. Тя вече е получила дарения за два милиарда долара.

За сравнение – 82-годишният Бъфет е дарил през 2012 г. около 3,1 млрд. долара – шесткратно по-висока сума.

Самата новина за дарението Зукърбърг оповести чрез профила си във Facebook.

През 2010 г. Зукърбърг обеща да дари на обществените училища в Нюарк, щата Ню Джърси, акции за 100 млн. долара (76 млн. евро) преди Facebook да стане публична компания. Цялото състояние на младия основател на социалната мрежа се оценява на около 14 млрд. долара.

На пето място в класацията на  The Chronicle of Philanthropy е друг представител на интернет бранша – съоснователят на Google Сергей Брин. Заедно със съпругата си Ан Войчички, създателка на 23andMe, Брин е дарил за последните 12 месеца 223 млн. долара, като по-голямата част от тях са влезли в касата на създадената от самия него фондация.

В САЩ даренията са освободени от данък. Който пък има своя частна фондация, може да властва над дарените активи, които иначе биха били управлявани от държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още