Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Масайоши Сон напуска борда на директорите на Alibaba

В същия ден Джак Ма се оттегля от борда на SoftBank

Масайоши Сон напуска борда на директорите на Alibaba

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на SoftBank Group Масайоши Сон обяви, че се оттегля от борда на китайския гигант в онлайн търговията Alibaba Group Holding, като решението влиза в сила веднага, пише Wall Street Journal.

Обявлението на Сон, което той направи в края на годишното събрание на акционерите на SoftBank, следва оттеглянето, също в сила от днес, но обявено миналия месец, на съоснователя на Alibaba Джак Ма от борда на SoftBank.

Двете оставки слагат край на около десетилетие и половина, по време на които двамата влиятелни предприемачи – Сон от Япония и Ма от Китай, затвърдиха своите близки отношения като служиха като директори в компанията на другия.

Сон беше част от борда на Alibaba от 2005 г., пет години след като SoftBank придоби голям дял в тогава малкия онлайн търговец. Ма постъпи в борда на японския гигант няколко години по-късно – през 2007 г.

Още по темата

Сон твърди, че се оттегля по собствено желание и че денят на напускането му съвпада с този на оттеглянето на Ма. По думите му раздялата е била нормална и той не е имал спорове с Alibaba.

През 2000 г. Сон решава да инвестира 20 млн. долара в Alibaba, след петминутен разговор с Ма. Инвестицията стана най-успешната за SoftBank и Сон, а големият ѝ дял в Alibaba в момента подкрепя по-голямата част от кредитния рейтинг на японската компания, както и цената на акциите ѝ.

SoftBank на няколко пъти продава части от този дял, за да набере средства. Подобно нещо тя стори и тази година, когато се насочи към продажбата на книжа от Alibaba на стойност 11,5 млрд. долара, за да финансира обратното си изкупуване на акции и да подкрепи баланса си.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Япония също се включва в спасяването на индустрията на полупроводниците