IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mastercard: Източването на безконтактни карти на минувачи с ПОС терминали е мит

Сценарият „купувам терминал и започвам да приемам плащания“ не съществува, твърди Ваня Манова, регионален мениджър на Mastercard за България и Македония

08:15 | 09.09.16 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Източването на безконтактни карти на нищо неподозиращи минувачи посредством мобилни ПОС терминали е мит. Това заяви за Investor.bg Ваня Манова, регионален мениджър на Mastercard за България и Македония.

„През последните години подобна информация периодично излиза в интернет и други медийни канали, но до момента няма потвърждение за нея и до нас не са постъпвали сигнали за източени по този начин карти. Банките, с които работим, също не са ни информирали за такива случаи на злоупотреба. Това се отнася не само за България, а и за цяла Европа, където безконтактните карти са широко разпространени – технологията се използва в 45 европейски страни, 10 от които с повече от 5 милиона безконтактни карти или устройства в обръщение“, коментира още тя.

Темата за източването на карти посредством ПОС терминали нашумя значително напоследък, а в ефира на Bulgaria On Air Надя Петрова от „Икономическа полиция“ сигнализира за подобни случаи. Тя обясни, че измамата се случва чрез ПОС терминал, който работи с интернет сигнал, а разстоянието, което е необходимо, за да сработи устройството, е 15 сантиметра.

„Нормално е около новите технологии, каквито за България са безконтактните плащания, да съществуват митове.“, добави Манова.

По думите ѝ потребителите трябва да знаят, че безконтактните карти са също толкова сигурни, колкото картите с EMV технология. Те разполагат със защита от скимиране и клониране посредством вградени предпазни технологични мерки на няколко нива.

„В безконтактен режим данните между картата и ПОС терминала се обменят посредством уникални криптирани динамични кодове, които съдържат ограничена информация, недостатъчна за потенциални злоупотреби – нито името на картодържателя, нито кодовете за допълнителна верификация или ключове могат да бъдат прочетени. Трансакцията се осъществява посредством NFC технология при приблизително 5 см разстояние между картата и устройството и само ако е активирана от касиера, за да се гарантира, че се случва по желание на картодържателя", обясни още регионалният мениджър на Mastercard за България и Македония.

От своя страна потребителите трябва да спазват няколко основни съвета, свързани с безопасността, но те са същите като при всички останали карти. От Mastercard посочват, че е задължително подробното запознаване с препоръките за сигурност на банката-издател, както и отговорното отношение на клиента към картата като платежен инструмент.

Самият потребител е добре да запомни PIN кода си, а това е най-добрият начин за съхраняването му. Освен това е хубаво да се пазят касовите бележки при покупка с карта, да се проверяват месечните извлечения и да се ползват услугите за SMS известия или такива по имейл, което е безплатно.

„При подозрителни трансакции в извлечението, картодържателите следва да докладват на своята банка или финансова институция. В случай на изгубена или открадната карта, потребителите трябва да се свържат с банката-издател на картата, възможно най-бързо, защото тя е най-добрият им защитник", допълни Манова.

Тя твърди, че картите не се нуждаят от допълнителна защита от прочитане от разстояние, защото такава заплаха от злоупотреби не съществува.

"Безконтактните карти са  точно толкова добре защитени, колкото чип картите, тъй като  и те са базирани на EMV технологията", категорична е Ваня Манова.

По думите на Надя Петрова от „Икономическа полиция“ устройствата, с които са извършвани нарушения, са поръчвани по интернет. На въпрос на Investor.bg как може да се регулира този процес, за да не се стига до нарушения, от Mastercard посочиха, че зад всеки търговец стои финансова институция, която предоставя ПОС терминала и гарантира сигурна и безопасна услуга за търговците и за потребителите.

"В интернет може да се  поръча всичко, вероятно и ПОС  терминал, но за да се осъществи  плащане на такъв ПОС терминал, той трябва да бъде регистриран  в системата на лицензирана  финансова институция, която да  има сключен договор с търговец  за приемане на плащания", обясни  тя. Самото сключване на такъв  договор е възможно след преминаването  на определени процедури.

"Сценарият „купувам терминал  и започвам да приемам плащания“  не съществува", обясни Манова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 7 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
Разбира се че има риск. Най-малкото може някой да ти вземе картата и да плати с нея. Жената казва, че не става тая работа толкова лесно, в трамвая, докато картата ти е в портфейла и във вътрешния джоб, някой, носещ си пос терминал да те окраде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 15 rate down comment 5
ivasilev1
преди 7 години
Само две неща за размисъл по темата:1. Ако нямаше проблем или дори само риск защо банките свалиха максимума за безконтактна транзакция двойно - от 50 лева на 25 лева2. И как става така до Икономическа полиция да има сигнали за измами, а банките да казват, че всичко е ОКиначе въпросната госпожа от Мастъркард прави епизодични, през месец ПР акциики по темата, но винаги е някак неубедителна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
Казах АКО СМЯТАШ че удобството си струва риска. Като не искаш, недей, никой не е извадил кеша от обращение. " А дали съм бабаит ела и ще видиш" ЛЕЛЕ! Ще ме биеш ли? Изобщо, чудя се защо ли се занимавам? Човек който вярва че е толкова велик и страшен, че никой няма да го окраде винаги ми е бил най-смешен. Какви джебчии какви измамници, само да ми дойде тука.... :)Както и да е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 5
SS-23
преди 7 години
Явно не връзваш на тях, така че не стават за баба. Контакт трябвало, а ти си големия лош страховит батка и никой не смее да те окраде? :) ---Дали съм бабаит или - ела да провериш! :))) При всички положения ... "ще контактуваме" , даже визуално ... така, че МеВеРе-то ше влезе в играта... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 5
SS-23
преди 7 години
Нищо не е паднало, това не е задължение а възможност. За да ти работи без пин, трябва да идеш в банката и да се подпишеш, че си съгласен ако смяташ, че удобството да плащаш безконтактно оправдава риска да ти минават плащания до 25 лева без пин. Както вече казах, по-голяма е опасността, че ако се ползва магнитната лента , както и при някои плащания в Интернет ПИНа не е задължителен и там вече могат да те светнат няколко хиляди----Какво ме у "неудобното" да въведеш 4 цифри? Колкото нещо е "по-удобно" , толкова е по - незащитено. И обратно - колкото е по-неудобно - толкова по-сигурно! Та от тая гледна точка - най-неудобно е да носиш КЕШ, което пък значи, че е най-сигурно и контрола и називисимостта - най-големи! :)))За интернет има едно нещо, което е наистина разумно и сигурно - Виртуалната карта! Кой е тоя дето ползва реална карта, за плащания в интернет?! Има такъв мега-***?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Явно не връзваш на тях, така че не стават за баба. Контакт трябвало, а ти си големия лош страховит батка и никой не смее да те окраде? :) Тия приказки ги остави за бабата на баба. Говорите си ей така, око да види ръка да пипне, па като ни окрадат... е случва се, ама ако ни източат картата, банките и технологиите са виновни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Нищо не е паднало, това не е задължение а възможност. За да ти работи без пин, трябва да идеш в банката и да се подпишеш, че си съгласен ако смяташ, че удобството да плащаш безконтактно оправдава риска да ти минават плащания до 25 лева без пин. Както вече казах, по-голяма е опасността, че ако се ползва магнитната лента , както и при някои плащания в Интернет ПИНа не е задължителен и там вече могат да те светнат няколко хиляди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 8
SS-23
преди 7 години
Ако си туземец и нямаш представа какво и как работи, тогава по-добре наистина не ползвай карта, но не е виновна тук картата, че са те обрали а картодържателя---вЕрно ли ? Сам вЕрваш ли си? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 7
SS-23
преди 7 години
Кеша също може да се краде, той е съвсем незащитен ни от пин ни от код и окрадат ли те ( на гарата, на площада, в метрото, в таксито, в хотела) няма почти никаква вероятност да ти го върнат, а трябва да носиш пари някак нали?---КЕШ-а "безконтактно" НЕ могат да ми го откраднат ... "контакт" трябва ... ама там има 220 V! :))) Така, че тия приказки за "незащитеността" на КЕШ-а ги остави за "баба Пена" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 5
misanthrope
преди 7 години
Знам, даже като го правиш през интернет си го даваш сам. Разправия разправия ама ми върнаха парите нали това обяснявам. Ако ги носех в джобовете и някой ловък... може и нашенец ме беше обрал.. и с разправия и без разправия.. сбогом гринго, няма ги и точка. Има си телефон в банката, заподозреш ли нещо, звъниш, трябва само да знаеш как работи и да си внимаваш. Ако си туземец и нямаш представа какво и как работи, тогава по-добре наистина не ползвай карта, но не е виновна тук картата, че са те обрали а картодържателя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още