IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mastercard направи най-голямото си придобиване до момента

Компанията купи звено на Nets за 3,18 млрд. долара

18:15 | 06.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Mastercard придобива платформа за разплащания, собственост на базираната в Дания Nets, в рамките на сделка за 2,85 млрд. евро (3,19 млрд. долара). Това е най-голямото придобиване в историята ѝ и ще ѝ помогне в усилията да предлага по-бързи разплащателни услуги, пише Bloomberg.

С покупката Mastercard получава платформа за електронно таксуване, клирингови услуги и услуги за плащания в реално време, сочи изявлението. Компанията твърди, че сделката ще засегне печалбата ѝ за около две години след финализирането на споразумението, което се очаква да се случи през втората половина на 2020 г.

Компании и правителства по целия свят пускат подобни системи за моментни разплащания, за да ускорят движението на парите между потребителите и компаниите, с което започна състезание между банките и разплащателните мрежи за привличане на тези потоци.

"Разплащанията в реално време са тук и продължават да нарастват“, коментира Майкъл Мибах, главен директор на Mastercard, отговарящ за продуктите и иновациите. „Това, което открихме в Nets, е бизнес, който е силно вкоренен в някои от най-иновативните и най-активните пазари на плащания в света“.

Книжата на Mastercard повишиха стойността си с 2% до 261,99 долара в 8:46 ч. местно време, преди старта на търговията в Ню Йорк. От началото на годината до понеделник цената на акциите е скочила с 36 на сто, в сравнение с 22% за включващия 67 компании S&P 500 Information Technology Index.

Тази година Mastercard е похарчила 1,1 млрд. долара за придобивания и стратегически инвестиции, в опит да се насочи към нови пазари и да разработи допълнителни форми на електронни разплащания, твърди Робърт Наполи, анализатор от William Blair & Co.

По думите на Мибах Mastercard планира да разшири бизнеса на Nest отвъд основните ѝ пазари в скандинавските страни. Компанията ще продължи да търси цели за придобиване в същата сфера, както и в области като засичането на измами и анализа на данни, допълва той.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още