IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

McKinsey: Глобалната аутсорсинг индустрия ще достигне $440 млрд. до 2020 г.

От компанията очакват 20% ръст в сектора през 2011 година в Централна и Източна Европа

11:36 | 11.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
McKinsey: Глобалната аутсорсинг индустрия ще достигне $440 млрд. до 2020 г.

Обемът на глобалната аутсорсинг индустрия се очаква да нарасне до 440 млрд. долара до 2020 г.

Това сочат прогнозите на консултантската компания McKinsey, представени по време на провежданата в момента конференция, посветена на потенциала на аутсорсинг сектора в България, организирана от Американската търговска камара и Colliers International.

В тази сума се включват всички основни направления на аутсорсинг услугите като изнасяне на бизнес процеси (BPO, business process outsourcing), аутсорсинг на ИТ и инженерни услуги.

Към момента обемът на пазара на BPO услуги се оценява на около 100 млрд. долара в световен план, сочи докладът.

От McKinsey отбелязаха, че спестяванията на разходите, които аутсорсингът предлага, все още са водещият фактор за компаниите, които използват тези услуги, но наред с тях са достъпът до нови технологии, качеството на услугата, гъвкавостта и др.

Докато преди 10 години пазарът на офшоринг улсуги (аутсорсинг към доставчици в друга държава, бел. авт.) беше пренебрежимо малък по обем, сега той расте с около 25% на година.

В доклада се посочват шест ключови икономически сектора, които генерират изключителната част от търсенето на аутсорсинг пазара в момента – финансовите услуги, телекомуникациите, търговията, фармацевтичната индустрия, производството и туризмът.

Заедно с тях обаче все по-голямо значение имат и още няколко сектора, които в момента се развиват като значими за аутсорсинга и за в бъдеще се очаква да играят все по-голяма роля за него. Това са публичният сектор, здравеопазването, медиите, комуналните услуги и др.

Мулти-среда

По думите на Детлев Хох, главен партньор в McKinsey, понастоящем има три фундаментални феномена, които характеризират аутсорсинг сектора. Това са нарастващият брой видове услуги, които бизнесите ще изнасят за в бъдеще (multi-servicing).

Също така клиентите на аутсорсинг услугите ще търсят все повече на брой и тип доставчици (multi-sourcing). На трето място това е разнообразието от географски локации, които излизат на глобалната аутсорсинг карта и се конкурират с по-старите дестинации (multi-shoring).

По отношение на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) от McKinsey казаха, че в периода преди 2008 г. секторът е растял с над 20% на година. През 2009 г. почти всички пазари са отчели забавяне в темповете на развитие, като секторът в региона е отчел среден ръст от 11%.

Изключение представляват единствено пазарите в Унгария и Словакия.

От компанията смятат, че през 2011 г. ръстът в ЦИЕ вероятно ще се възвърне и ще бъде над 20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още