IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Merck повежда съдебна битка за своята страница във Facebook

Американската едноименна фармацевтична компания е присвоила страницата във Facebook на своята бивша германска компания-майка

08:55 | 28.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;merck</p>

Снимка: merck

Базираният в Дармщад германски химически гигант Merck внесе иск в съд в Ню Йорк. Компанията се опитва да изясни защо нейната резервирана страница във Facebook е придобита от американския конкурент Merck & Cо. Германската компания е запазила адреса още през март 2010 г. и е сключила договор за изключително използване със социалната мрежа, пише Wall Street Journal.

В писмо до нюйоркския върховен съд германската Merck KgaA обявява, че ще вземе мерки заради очевидното придобиване на Facebook страницата й на адрес www.facebook.com/Merck. През миналия месец компанията е открила, че едноименният конкурент използвал сайта, предаде и Ройтерс, цитирайки сигнала до съда.

Американската фармацевтична компания е била дъщерно дружество на германската компания, но е отчуждена след Втората световна война, подобно на други германски компании в САЩ, и сега е независима компания. И двете фирми имат запазени права върху името Merck в различни региони на света.

Както подчертава говорителят на германския Merck, „в случая става дума не за Merck срещу Merck, а за изясняване на ролята на Facebook“.

„Искаме Facebook да ни каже какво се е случило", посочва той.

Действителните разходи от загуба на страницата пък въобще не може да се прогнозират, заявява още говорителят. Не е ясно дали Merck KGaA  е използвала своята страница или само я е запазила.

Merck е помолил съда за изясняване на случая, тъй като Facebook „не пожелал да сътрудничи" и е отговорил уклончиво на въпросите. В молбата до съда пише: „Преди да предприемем по-нататъшни действия, имаме нужда от разкриване на информация от Facebook, за да се определи характерът на нарушението и да направим предложения и за идентифицирането на ответниците".

Германската Merck KGaA се е обърнала към съда в Ню Йорк, защото за разлика от съда в Калифорния например, тук съдът може да назове евентуалните ответници още преди самото започване на процес. Изглежда, че Merck е решена да влезе в битка са страницата си във Facebook и не изключва жалба и срещу социалната мрежа за нарушаване на договора.

„Тъй като Facebook е важен маркетингов инструмент, страницата е от голяма стойност за нас и присвояването й ще навреди на Merck".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още