Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Microsoft дарява 1 млрд. долара за облачни услуги

Компанията иска да е сигурна, че новите технологии не достигат само до по-заможните

Microsoft дарява 1 млрд. долара за облачни услуги

Сатя Надела. Снимка: архив Ройтерс

Microsoft обеща да дари 1 млрд. долара за облачни услуги на организации с нестопанска цел и униерситетски проучвания в рамките на три години. Този ход може да гарантира, че ползите от тези технологии не са ограничени само за по-заможните, пише Wall Street Journal.

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела заяви, че планира да обсъди дарението на наскоро създаденото филантропско звено на компанията в сряда по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Още по темата
Въпреки че е най-известна със своя софтуер, Microsoft се конкурира агресивно на пазара на облачни услуги с Azure и други свои предложения.

Сумата от 1 млрд. долара се основава на пазарната цена на облачните услуги, а не на разходите за предоставянето им, посочват от компанията. Услугите, които ще бъдат дарени, включват Azure, пакета Office 365 и услуги, които помагат управлението на мобилни устройства.

Надела посочи 17 цели, поставени миналия септември от световните лидери с цел намаляване на бедността, глада и други проблеми в неразвитите страни до 2030 г.

“Мащабът и изчислителната мощност на облаците ще бъдат от съществено значение за решаването на този списък от на пръв поглед нерешими проблеми”, твърди той.

Microsoft обяви, че се надява да достигне до 70 хил. неправителствени организации чрез програмата. Освен това планира 50% разширяване на предварително обявената програма, която вече доставя облачни ресурси на повече от 600 научни проекта по цял свят. Компанията се надява да достигне до нови общности чрез програми за предоставяне на широколентов интернет достъп и обучение.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Apple заличи половин трилион долара от пазарната си капитализация за 12 сесии