IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft е инвестирала над 3 млрд. долара в облачна инфраструктура в Европа

Изпълнителният директор Сатя Надела очаква тези инвестиции да продължат

15:30 | 03.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Microsoft е похарчила повече от 3 млрд. долара за изграждането на облачната си инфраструктура в Европа, включително 1 млрд. долара, които е инвестирала миналата година. Това се случва в момент, в който главният изпълнителен директор на компанията Сатя Надела се фокусира върху спечелването на повече клиенти от конкуренти като Amazon.com и Google, пише Bloomberg.

През следващата година Microsoft ще отвори центрове за данни във Франция, като част от новата си вълна от инвестиции, обяви Надела в интервю в неделя. Компанията вече е удвоила капацитета на инфраструктурата си, за да предоставя базирани в интернет услуги в региона, в това число мрежа от центрове в редица европейски страни. С този ход тя се съобразява със законите и необходимостта да пази данните на пазарите, от които са самите потребители.

“Моите очаквания са, че тези инвестиции ще продължат”, коментира Надела, преди да се отправи на четиридневно пътуване из Европа, като ще се спре в Дъблин, Берлин, Париж и Лондон.

Под ръководството на Надела Microsoft се опитва да се сдобие с нови клиенти на своите облачни услуги и да настигне своя по-голям конкурент Amazon, който има три пъти по-голям пазарен дял от Microsoft за второто тримесечие, както в Европа, така и по целия свят, сочат данни на Synergy Research Group.

На Западна Европа ще се паднат 21% от общо 205,7 млрд. долара годишни инвестиции в облачни услуги, или 42,5 млрд. долара, което го прави втория регион след Северна Америка по този показател, твърди Gartner. До 2020 г. Gartner очаква, че сумата ще се увеличи до близо 74 млрд. долара.

В Европа Microsoft има специални облачни предложения, с които отговаря на изискванията на местните регулатори за това къде трябва да се съхранява информацията на местните жители. В това число влиза и център в Германия, където достъпът до потребителските данни се контролира от германска компания, дъщерно дружество на Deutsche Telekom.

“Европа представлява един голям пазар, който е доста сложен от гледна точка на изискванията - плановете на Microsoft за експанзия отразяват това”, коментира Ед Андерсън, анализатор на Gartner. “Европа е особено сложна мрежа от регулаторни изисквания, някои от които се отнасят за целия Европейски съюз, а други са специфични за отделните страни”. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още