IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft, Facebook и Telxius поставиха подводен кабел през Атлантическия океан

Той пренася по 160 терабита данни в секунда

17:48 | 26.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: RUN Studios/https://news.microsoft.com</em></p>

Снимка: RUN Studios/https://news.microsoft.com

Microsoft, Facebook и компанията за телекомуникационна инфраструктура Telxius обявиха завършването на поставянето на подводен кабел с висок капацитет през Атлантическия океан, пише The Verge.

Кабелът може да пренася 160 терабита данни в секунда, което се равнява на стрийминга на 71 млн. HD видеа в един и същ момент. Това е 16 млн. пъти по-бързо от средната скорост на интернет връзката у дома, твърди Microsoft.

Кабелът ще започне да се ползва до началото на 2018 г.

Наречен Marea от испанската дума за „прилив“, дългият 6 500 км кабел лежи на 5 км. под повърхността на океана и се простира от Вирджиния бийч, Вирджиния, до Билбао в Испания.

Marea се простира на юг от повечето трансатлантически кабели, прокарани до момента. Поради това Microsoft твърди, че кабелът ще осигури устойчивост на тези, които живеят в САЩ и Европа, като ще бъде предпазен от природни бедствия или други големи събития, които биха могли да причинят смущения на връзките, като тези, наблюдавани по време на урагана Санди. По-важното за Microsoft и Facebook: и двете имат големи центрове за данни във Вирджиния.

„Marea се появява в критичен момент“, посочва президентът на Microsoft Брад Смит. „Подводните кабели в Атлантическия океан пренасят с 55% повече данни от транстихоокеанските маршути и 40% повече данни от кабелите, свързващи САЩ и Латинска Америка. Няма съмнение, че търсенето на пренос на данни през Атлантическия океан ще продължи да расте“, смята той.

В по-голямата част от маршрута кабелът, който е съставен от осем двойки оптични кабели, обвити в мед, е разположен на дъното на океана. В някои части той е заровен, за да се предпази корабоплаването, като това най-често е в райони, намиращи се по-близо до брега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още