IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft и Alphabet преживяха най-лошата си седмица от началото на пандемията

2021 г. беше особено успешна за двете технологични компании

09:37 | 08.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на Alphabet поевтиняха в петък, с което компанията майка на Google продължи спада от предходните дни. Това доведе до най-лошото седмично борсово представяне за гиганта от началото на пандемията на Covid-19, пише Bloomberg.

Стойността на книжата се понижи с 0,5% в рамките на четвъртата си поредна сесия на червено. За седмицата спадът е с 5,4% - най-големият седмичен такъв от март 2020 г. Microsoft приключи петъчната търговия с ръст от по-малко от 0,1%, но за седмицата успя да се раздели с 6,6%.

Седмичният срив се случи на фона на скок на доходността на американските държавни ценни книжа, което до голяма степен оказа натиск върху компаниите с голям растеж. Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа нарасна до около 1,77% в петък – най-високото ниво от януари 2020 г., след като през декември беше около 1,4%. Това повишение се разглежда като пречка пред бързо растящите и сравнително скъпи акции, тъй като намаляват настоящата стойност на бъдещата им печалба.

Търговията в петък беше повлияна от най-новия доклад за работните места в САЩ, който показа спад в нивото на безработица и увеличение на заплатите.

Google Google

На технологичния фронт в петък цената на акциите на Apple нарасна с 0,1%, тази на Amazon.com спадна с 0,4%, а при Meta Platforms имаше понижение с 0,2%.

iShares Expanded Tech-Software Sector ETF записа спад от 8,8% за седмицата – най-голямото му отстъпление от март 2020 г.

За Microsoft и Alphabet тежкото начало на 2022 г. настъпва след година, в която и двете компании се представиха особено добре. Alphabet постигна 65% борсов ръст през 2021 г., което е над два пъти повече спрямо 27-процентното повишение на Nasdaq 100 Index. Цената на акциите на Microsoft пък се повиши с повече от 50% миналата година – десетата ѝ поредна година на растеж, както и деветата поредна с двуцифрен ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още