Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Microsoft и Alphabet преживяха най-лошата си седмица от началото на пандемията

2021 г. беше особено успешна за двете технологични компании

Microsoft и Alphabet преживяха най-лошата си седмица от началото на пандемията

Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на Alphabet поевтиняха в петък, с което компанията майка на Google продължи спада от предходните дни. Това доведе до най-лошото седмично борсово представяне за гиганта от началото на пандемията на Covid-19, пише Bloomberg.

Стойността на книжата се понижи с 0,5% в рамките на четвъртата си поредна сесия на червено. За седмицата спадът е с 5,4% - най-големият седмичен такъв от март 2020 г. Microsoft приключи петъчната търговия с ръст от по-малко от 0,1%, но за седмицата успя да се раздели с 6,6%.

Още по темата

Седмичният срив се случи на фона на скок на доходността на американските държавни ценни книжа, което до голяма степен оказа натиск върху компаниите с голям растеж. Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа нарасна до около 1,77% в петък – най-високото ниво от януари 2020 г., след като през декември беше около 1,4%. Това повишение се разглежда като пречка пред бързо растящите и сравнително скъпи акции, тъй като намаляват настоящата стойност на бъдещата им печалба.

Търговията в петък беше повлияна от най-новия доклад за работните места в САЩ, който показа спад в нивото на безработица и увеличение на заплатите.

На технологичния фронт в петък цената на акциите на Apple нарасна с 0,1%, тази на Amazon.com спадна с 0,4%, а при Meta Platforms имаше понижение с 0,2%.

iShares Expanded Tech-Software Sector ETF записа спад от 8,8% за седмицата – най-голямото му отстъпление от март 2020 г.

За Microsoft и Alphabet тежкото начало на 2022 г. настъпва след година, в която и двете компании се представиха особено добре. Alphabet постигна 65% борсов ръст през 2021 г., което е над два пъти повече спрямо 27-процентното повишение на Nasdaq 100 Index. Цената на акциите на Microsoft пък се повиши с повече от 50% миналата година – десетата ѝ поредна година на растеж, както и деветата поредна с двуцифрен ръст.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Netflix плаща 56 млн. евро за уреждане на данъчен спор с Италия