IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft най-вероятно ще е новият партньор на Пентагона за облачните услуги

Ако това стане, технологичната компания ще измести досегашния доставчик на услугата Amazon Web Services

21:43 | 09.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската технологична компания Microsoft е на път да спечели състезанието с Amazon.com Inc. за поръчка от страна на Пентагона за прехвърляне на секретна данни, съобщава Bloomberg.

Софтуерната компания заяви във вторник, че ще се сдобие с необходимия сертификат, който ще ѝ позволи да сключи договор с Пентагона, свързан с прехвърлянето и съхраняването на големи обеми от данни от Министерството на отбраната

„Мисля, че никой не се съмнява в това, че Microsoft е способна да спечели подобно наддаване“, заяви анализаторът на Bloomberg Джеймс Бач.

Досега тази услуга е била извършвана от компанията на милиардера Джеф Безос. 

Google първа се отказа от състезанието, като в крайна сметка последни останаха Microsoft и Amazon.

Новината идва само четири дена преди компаниите да обявят своите оферти на обща стойност от близо 10 млрд. долара за изграждането на дигитален облак, познат като Joint Enterprise Defense Infrastructure Cloud, или JEDI, които ще съхранява голяма база данни.

Според Google Пентагона постъпва неправилно като търси единствен доставчик за услугата и използва изкуствения интелект при разработването на дронове. Именно това се е оказала основната причина технологичната компания да се откаже от наддаването.

През септември стана ясно, че подразделението за изчислителни облаци Amazon Web Services, което вече спечели подобно наддаване за предоставяне на услуга на Пентагона през 2013 г. за 600 млн. долара, търси да назначи хора за инициатива, включваща космически и сателитни системи.

Всяка компания, която иска да предоставя подобни услуги на Министерството на отбраната на САЩ трябва да получи и разрешение от Агенцията за отбрана на информационните системи (DISA).

В момента Amazon Web Services е единствената компания, която е успяла да достигне IL-6 ниво на сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още