IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft обмисля второто по големина в историята си придобиване

Американският концерн може да придобие специалистът по изкуствен интелект в медицината Nuance за над 16 млрд. долара

09:41 | 12.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският технологичен концерн Microsoft Corp. прави огромен залог върху изкуствения интелект в здравеопазването. Софтуерният гигант е готов да придобие Nuance Communications Inc., компанията, обвързана с гласовата технология Siri, за да преработи решения, които могат да освободят лекарите от водене на бележки и по-добре да прогнозират нуждите на пациента. Според запознати Microsoft може да обяви сделката в понеделник, ако преговорите са успешни.

Цената, която се обсъжда, може да оцени Nuance на около 56 долара на акция, което е 23% премия към края на петък, твърди пред Bloomberg eдин от източниците, който е поискал да не бъде идентифициран, тъй като информацията е лична. Това може да бъде най-голямото придобиване на Microsoft след LinkedIn Corp. (над 26 млрд. долара) и да даде на Nuance стойност на собствения капитал от около 16 млрд. долара, показват данни, събрани от Bloomberg.

Microsoft се опитва да проникне в сектора на здравеопазването, продавайки повече облачен софтуер на болници и лекари. От две години концернът работи с Nuance върху софтуер за изкуствен интелект, който помага на служителите в клиниките по-добре да поставят диагнози на пациентите и да ги интегрират в електронни здравни досиета, както и да комбинира продуктите на компанията за речеви технологии в нейното приложение за онлайн срещи Teams, като предоставя допълнителни решения за телемедицина.

„Сделката с Nuance би била трофей за концерна от Редмънд“, казва анализаторът от Wedbush Дан Айвс. „Nuance е в разгара на безпрецедентен стратегически обрат през последните няколко години под ръководството на главния изпълнителен директор Марк Бенджамин и ние вярваме, че компанията би представлявала уникален актив за Microsoft в здравния аспект на технологиите ѝ“.

Акциите на Nuance поскъпнаха с 3,4% през тази година, което даде на компанията почти 13 млрд. долара пазарна стойност. Ръстът все още изостава от скока от 9,9% на индекса S&P 500, докато Microsoft добави 15% към стойността си.

Тъй като софтуерът за изкуствен интелект се подобрява и при анализирането на езика и прогнозирането на медицински нужди, Nuance и Microsoft може да успеят да разработят технология, която търси определени думи в здравните досиета, за да направи по-добри предположения за лекарите при грижата им за пациентите.

„Това наистина може да помогне на Microsoft да ускори цифровизацията на здравната индустрия, която изостава спрямо други сектори като търговията на дребно и банковото дело“, казва Анураг Рана, старши анализатор на Bloomberg Intelligence. „Най-голямата краткосрочна полза, която виждам, е в областта на телемедицината, където в момента продуктът за транскрипция Nuance се използва с Teams на Microsoft”, казва той.

Американският специалист по изкуствен интелект изкарва парите си, като продава инструменти за разпознаване и транскрибиране на реч по време на посещения при лекари, обаждания за обслужване на клиенти и гласова поща. Nuance, чиито продукти включват софтуер за разпознаване на реч Dragon, имаше нетна печалба от 91 милиона долара при приходи от 1,48 милиарда долара за финансовата си година, приключваща на 30 септември, след като загуби  217 милиона долара през предходната година.  Базираната в Масачузетс компания е основана през 1992 г. и за нея работят около 7100 души, предава Ройтерс.

С пазарна стойност от 1,93 трилиона долара, най-голямата в света след тази на Apple, Microsoft остава активна в областта на сделките. През миналия месец Bloomberg News съобщи, че софтуерният гигант води преговори за придобиване на Discord Inc., общност за чатове за феновете на видеоигрите, за над 10 милиарда долара. Той също така закупи производителя на видеоигри Zenimax Media Inc. за 7,5 милиарда долара в брой в сделка, приключила тази година.

Покупката на Nuance ще се класира като второто по големина придобиване на Microsoft, след покупката на LinkedIn през 2016 г. на стойност над 26 млрд. долара, според данни, събрани от Bloomberg.

Microsoft влезе в пространството за изкуствен интелект преди десетилетия с изследователски проекти и ранния фокус от съоснователя Бил Гейтс върху намирането на начини да улесни хората да говорят с компютри, използвайки обикновен английски.

Покупката на Nuance би допълнила усилията през последните години, когато Microsoft назначи хиляди специалисти по изкуствен интелект и пусна инструменти, които клиентите могат да използват за изграждане на приложения, които разбират и превеждат речта, разпознават изображения и откриват аномалии. Компанията гледа на изкуствения интелект като на ключов двигател за бъдещите продажби на облачни услуги.

Придобиването може да даде тласък на Microsoft, тъй като тя е изправена пред ожесточена конкуренция в пространството на изкуствения интелект от страна на конкуренти като Amazon.com Inc. и Google на Alphabet Inc., които също инвестират сериозно в тази област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още