IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft плаща 25 млн. долара за извънсъдебни споразумения по обвинения в корупция

Става въпрос за обвинения, включващи корупционна схема в унгарския офис на компанията и още три подразделения в чужбина

22:16 | 22.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският софтуерен гигант Microsoft ще плати над 25 млн. долара за извънсъдебно уреждане на обвинения, включващи корупционна схема в унгарския му офис и още три подразделения в чужбина, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Американската Комисия за ценните книжа и фондовите борси съобщи, че Microsoft ще плати около 16,6 млн. долара по обвинения в нарушаване на антикорупционното законодателство, включващо подразделенията на компанията в Унгария, Саудитска Арабия, Тайланд и Турция.

Министерството на правосъдието посочи, че концернът ще плати и 8,75 млн. долара като глоба за наказателни правонарушения, произтичащи от унгарската схема за уреждане на търгове и корупция.

По-рано в. The Wall Street Journal съобщи, че компанията е продавала свои стоки със значително намаление на частни компании, които след това са ги препродавали на унгарски правителствени агенции по цени, близки до реалните, уточнява ТАСС.

Това поведение е напълно неприемливо и в него са замесени малък кръг служители, заяви президентът на компанията Брад Смит в писмо до персонала, разпространено днес.

Microsoft, основана през 1975 г. от предприемачите Бил Гейтс и Пол Алън, е сред най-големите корпорации в света, произвеждащи софтуер за различни устройства - от персонални компютри до мобилни телефони. Оборотът й за миналата година е над 125 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още