IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft получи договор за облачни услуги от Пентагона за 10 млрд. долара

Новата система ще съхранява и обработва големи количества класифицирани данни

12:28 | 26.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимкс: Архив Ройтерс</em></p>

Снимкс: Архив Ройтерс

Пентагонът предостави на софтуерния гигант Microsoft  договор за облачни услуги на стойност 10 млрд. долара, информира АР.

Търгът за огромния проект, известен като JEDI - Joint Enterprise Defense Infrastructure, изправи един срещу друг водещи технологични гиганти като Microsoft, Amazon, Оracle и IBM, припомня БТА. 

Огромният договор привлече повече внимание от обичайното, а в ранните етапи на процеса се разнесоха спекулации, че победителят ще бъде Amazon. Оracle и IBM оттеглиха офертите си и официално оспориха тръжната процедура миналата година. По-късно Оracle оспори процедурата и в съда, но загуби делото. 

Министърът на отбраната Марк Еспър се оттегли от процедурата по-рано тази седмица, позовавайки се на конфликт на интереси, тъй като синът му работи за една от компаниите, подали първоначално оферти. 

Новата система ще съхранява и обработва големи количества класифицирани данни, давайки възможност на въоръжените сили на САЩ да използват изкуствен интелект, за да ускорят планирането на военни действия и да повишат боеспособността си.

Министерството на отбраната подчерта, че процедурата е била справедлива и е отговорила на указанията за възлагане на обществени поръчки. 

Сделката е голяма победа за облачната платформа на Microsoft Azure, която отдавна се опитва да настигне пазарния лидер Amazon Web Services.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още