IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft представи Windows 8 и таблета Surface

Продажбите започват в полунощ източноамериканско време

22:38 | 25.10.12 г.
<p>
	Таблетът Surface. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Таблетът Surface. Снимка: Ройтерс

Американският компютърен гигант Microsoft Corp представи новата си операционна система  Windows 8 и таблета Surface в опит да съживи интереса към водещия си продукт и да си възвърне позициите, завоювани от Apple Inc и Google Inc в мобилните компютърни технологии, съобщи Ройтерс.

Продажбите на двата продукта започват в полунощ източноамериканско време.

Новият дизай на Windows 8 бе показан от Стивън Синофски, директор на подразделението за Windows в компанията, като подчерта, че операционната система е изградена на база на старият вариант Windows 7 – най-добре продаваният софтуерен продукт на компанията, наскоро надхвърлил 670 млн. продадени лиценза.

При новата система липсва бутонът Start, което може да изненада част от потребителите, но има квадратни отделения за приложения.

Тя ще може да се инсталира както върху персонални компютри, така и на таблети, а интерфейсът е пригоден за работа както чрез допир, така и с мишка. Версията за смартфони пък излиза на пазара от следващата седмица.

Синофски обяви също отварянето на онлайн-магазин за Windows, в който ще бъдат продавани приложения и медийно съдържание подобно на iTunes на Apple.

Първоначалното търсене изглежда солидно, но потребителите са предпазливи. Ранните отзиви за таблета са смесени, като похвалите обира хардуерът, а опасенията са за живота на батерията и ограничения софтуер и приложения.

Според главния изпълнителен директор на компанията Стив Балмър предимството на Surface е, че може да бъде използван както за игра, така и за забавления. Цената на устройството ще бъде 599 долара с камера отпред и отзад, с инсталиран софтуер за пакета Office.

„Свидетели сме на стабилни предварителни поръчки на устройствата с Windows 8 от страна на изпробвалите го по време на тестовете“, заяви Мърл МакИнтош, вицепрезидент за продуктовия мениджмънт онлайн търговеца на електроника Newegg. „Очакваме обаче, че повечето средни потребители ще изчакат до представянето, за да вземат решение за покупка“, добави той.

Инвеститорите са несигурни за перспективите за успех на Windows 8, но мнозина усещат, че едно солидно представяне може да подкрепи акциите на Microsoft, които се люшкат в границата между 20 и 30 долара през по-голямата част от последните 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още