IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft продължава да е на гребена на вълната

Облачният бизнес на компанията доведе до пореден отличен отчет

09:15 | 19.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският гигант Microsoft успя да надмине очакванията на анализаторите за четвъртото тримесечие по отношение на печалбата и приходите благодарение на продължаващото увеличение на продажбите на нейния бизнес с облачни услуги. Всичко това изпрати акциите му до исторически връх, предава Ройтерс.

Откакто главният изпълнителен директор Сатя Надела пое управлението през 2014 г., Microsoft променя стратегията си и се насочва от своята операционна система Windows към облачни услуги.

Ръстът на приходите от Azure е достигнал 64% през фискалното четвърто тримесечие, което завърши на 30 юни, в сравнение с 89% година по-рано и 73% през предходното тримесечие. Microsoft не предоставя данни за абсолютните приходи от Azure, а слива данните в “звеното за интелигентни облаци”, чиито приходи са 11,4 млрд. долара, в сравнение с прогнозираните от анализаторите 11 млрд. долара, сочат данни на Refinitiv.

Освен това Microsoft прогнозира между 10,3 млрд. и 10,5 млрд. долара за въпросното подразделение за фискалното първо тримесечие, което е над средната оценка на анализаторите за 10,13 млрд. долара. Прогнозата помогна цената на акциите на Microsft да се изкачи с 2,6% по време на следборсовата търговия до рекордния връх от 140 долара.

Растежът на облачния бизнес помогна през април пазарната капитализация на Microsoft да надмине 1 трлн. долара за първи път.

В бизнеса с облачни услуги основният конкурент на Azure е Amazon Web Services, която доминира индустрията със своя 32,8% пазарен дял, сочат данни на Canalys. Microsoft държи дял от 14,6%, а Google - 9,9%.

През последната година Microsoft спечели допълнително от свързването на компютърната система Azure за разработчици с Office и други софтуерни продукти за крайни потребители.

Приходите от звеното за софтуер за продуктивност са скочили с 14,3% до 11,05 млрд. долара, подпомогнати от двуцифрения растеж на приходите на LinkedIn и Office 365. Средната прогноза на анализаторите беше 10,71 млрд. долара.

Междувременно подразделението, което включва софтуера Windows, отчете ръст на приходите до 11,3 млрд. долара, в сравнение с прогнозата на анализаторите за 10,98 млрд. долара. В това звено влизата и гейминг конзолите Xbox, онлайн търсачката Bing и лаптопите Surface.

Майк Спенсър, ръководител връзки с инвеститорите в Microsoft, заяви, че резултатите на Windows са подпомогнати от ъпгрейдването от WIndows 7, чиято поддръжка ще приключи следващата година.

Нетната печалба на Microsoft нарасна с 13,19 млрд. долара, или 1,17 долара на акция, от 8,87 млрд. долара, или 1,14 долара на акция година по-рано.

Като се изключат някои елементи, компанията е спечелила по 1,37 долара на акция, надминавайки прогнозата на анализаторите за 1,12 долара на акция.

Общите приходи са се увеличили с 12 на сто до 33,72 млрд. долара, над средната прогноза за 32,77 млрд. долара.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още