IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft се опитва да надвие Sony с облачна гейминг услуга

Xbox Game Pass Ultimate ще бъде пусната на 22 пазара

15:01 | 11.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Microsoft ще пусне във вторник своята облачна гейминг платформа Xbox, която ще струва само 1 долар за новите потребители през първия месец. Ходът има за цел да привлече играчи с обещанието за интересни заглавия, докато конкуренцията на компанията със Sony се засилва, предава Ройтерс.

Xbox Game Pass Ultimate, която по принцип ще се предлага за 14,99 долара месечно, ще дава достъп до 150 игри в облака през конзолите Xbox, устройства с Android и персонални компютри.

Премиерата в 22 държави, включително в САЩ и 19 европейски страни, бележи насочването на Microsoft към облачния гейминг, който премахва нуждата от скъп хардуер, но изисква бърза интернет връзка. Сред новите играчи на този пазар попада и Google, която обаче не успя да предизвика голяма еуфория и да натрупа значителна база от фенове на услугата си Stadia.

“Създадохме това преживяване, така че да изисква минимален широколентов интернет“, посочва Карим Чудри, ръководител на облачния гейминг в Microsoft. „Освен това работим с доставчици на интернет услуги по целия свят, за да осигурим силна връзка между игрите и нашите центрове за данни Azure”.

От своя страна, услугата Xbox Game Pass има над 10 млн. абонати.

Приходите на индустрията от гейминг в облака се очаква да нараснат до 4,8 млрд. долара до 2023 г. от близо 600 млн. долара тази година, твърди Гиермо Фернандес, анализатор в Newzoo.

Абонатите на облачната Xbox услуга ще могат да играят хитови заглавия като „Sea of Thieves” и “Gears 5”. Библиотеката от игри е смятана за ключова за компанията.

Анализатори очакват търсенето на всепоглъщащи преживявания чрез по-добър звук и графика да подкрепят продажбите на конзоли. Както Microsoft, така и Sony, ще пуснат следващото си поколение устройства от този тип тази година.

Тази седмица Microsoft заяви, че Xbox Series S ще се появи на пазара през ноември и ще струва 299,99 долара, докато по-мощната Xbox Series X ще е на цена от 499,99 долара. Sony, която до голяма степен е смятана за победител в битката между предишното поколение конзоли, вече предлага игри в облака през услугата си PlayStation Now, която в момента не е налична за мобилни устройства. Sony все още не е обявила цената на предстоящата си конзола PlayStation 5.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още