Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Microsoft: Светът е изправен пред огромно предизвикателство за работните места

Четвърт милиард души ще загубят работата си тази година заради коронавируса, смята президентът на компанията

Microsoft: Светът е изправен пред огромно предизвикателство за работните места

Снимка: Erin Schaff/The New York Times/Bloomberg

Светът е изправен пред огромно предизвикателство с работните места, като четвърт милиард души ще загубят работата си тази година, заяви президентът на Microsoft, цитиран от ВВС.

Брад Смит посочи, че милиони хора ще трябва да усвоят нови умения, за да намерят работа или дори запазят старата, тъй като дигитализацията на икономиките тече ускорено.

Microsoft обяви неотдавна план за предоставяне на умения и обучение на 25 млн. души в света тази година. Тя ще предлага обучение, умения, сертификати и помощ при намирането на работа.

Компанията ще направи това с помощта на притежаваната от Microsoft LinkedIn. Но Смит признава, че много работни места в много страни ще са отвъд обхвата на дигиталното повторно обучение.

„Вярно е, че естеството на работата варира значително по света. Не всички работни места могат да бъдат дигитализирани, особено в развиващия се свят“, отбелязва той.

„Живеем в свят на интернет неравенство. Ако не направим нещо по въпроса, ще задълбочим всички други неравенства, които ни тревожат. Това е задача отвъд възможностите на една компания или едно правителство, но ако можем да достигнем до 25 млн. души, искаме да дадем своя принос“, казва Смит.

Още по темата
Microsoft ще отпусне грантове на обща стойност 20 млн. долара на организации с идеална цел по програмата наред с безплатното използване на услугите й. Това вероятно ще се стори сравнително малко предвид факта, че компанията увеличи стойността ди с 500 млрд. долара миналата година.

Ако американските технологични компании изглеждаха силни преди COVID-19, сега те изглеждат арогантни. Само пет компании съставляват 20% от стойността на индекса S&P 500. Дали Смит разбира защо мнозина смятат големите технологични компании за твърде мощни и че имат нужда от обуздаване?

„Технологиите са мощен инструмент, но те също така могат да са страховито оръжие, ако попаднат в погрешни ръце. Затова моментът е много важен за технологиите, те имат повече отговорност от всякога“, казва Смит.

„Мисля, че хората имат повече въпроси от всякога и това не е лошо. За да гарантират, че технологиите са добра сила, правителствата трябва да действат по-бързо в създаването на закони, насочени към технологиите. В същото време технологичните компании трябва да направят известни самоограничения“, отбелязва Смит.

Постигането на глобално споразумение как да бъдат регулирани и облагани с данъци технологичните компании се оказва изключително трудно и много страни се тревожат, тъй като растящата дигитализация на икономиките им затруднява генерирането на данъчните приходи, от които се нуждаят, за да покрият щетите за трилиони долара, които COVID-19 нанесе.

Напредъкът на технологиите ще доведе и до ръст на автоматизацията и изкуствения интелект, който може да доведе до масова безработица. Каква според Смит е отговорността, която технологичните компании трябва да поемат за промените в заетостта, които предизвикват?

„Мисля, че добрата новина е, че правителствата имат всички инструменти, от които се нуждаят, за да гарантират, че технологичните компании остават отговорни въз основа на върховенството на закона“, казва той.

„Отговорността на компаниите и страните е да гарантират, че хората имат уменията да извлекат полза вместо да страдат от последиците от промените. Мисля, че трябва да признаем, че технологиите не могат да разрешат всичко, но нищо не може да бъде разрешено без нас. Трябва да сме на масата“, категоричен е Смит.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

4
 
0
 
2
julian12 до: be_google
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ти не се смей, че тия големите като се спънат остатъка от света е командно дишане.
2
 
5
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
МВФ очаква спад на БВП на САЩ с 37% през второто тримесечие на 2020 г

ХАХХАХАХАХАХАААААА-МУХАХАХХАХАХААААААА!
Най-после, след позитивни глупости и манипулации идва ред и на истината!!!

Още от Новини
Apple заличи половин трилион долара от пазарната си капитализация за 12 сесии