IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft увеличава цените на Office 365 за бизнеса

Новината изпрати цената на акциите на компанията до рекордно ниво в понеделник

18:02 | 24.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Цената на акциите на Microsoft приключи търговията в понеделник на рекордно ниво, след като повече анализатори разпознаха финансовите последици от решението на производителя на софтуер и хардуер да вдигне цените на някои абонаменти за софтуера за производителност Office365 за бизнеса от следващата година, пише CNBC.

Книжата завършиха вчерашния ден със стойност 304,65 долара, което даде на компанията пазарна капитализация от близо 2,3 трлн. долара. От началото на годината цената на акциите на Microsoft се е повишила с около 37%, изпреварвайки повечето от големите технологични конкуренти. Компанията майка на Google – Alphabet, обаче се радва на близо 60% ръст от началото на тази година.

Анализаторите все още не са актуализирали прогнозите си, но мнозина твърдят, че промените в цената имат потенциала да увеличат приходите, както и печалбата.

Търговските абонаменти за Office 365 представляват около 18% от приходите на Microsoft за фискалната година, която приключи на 30 юни, обяви екипът на Goldman Sachs, воден от анализатора Кеш Рангън.

„Вярваме, че скорошните новини подчертават силната конкурентна позиция на компанията и дългосрочната ѝ ценова сила, като помагат да се стимулира продължителният растеж на средните приходи от потребител през фискалната 2022 г...“, пише групата.

Цената на един вид абонамент, премиум Office 365 E5, ще се увеличи с 9% на потребител от 1 март 2022 г., а цената на по-достъпния Office 365 E1 ще нарасне с 25%.

„Според нас увеличаването на цените би могло да бъде насочено към по-нататъшна миграция към премиум Е3 и Е5 оферти, тъй като процентното увеличение е по-ниско за по-високите премиум абонаменти, увеличавайки относителната стойност на предлаганите премиум продукти“, пишат Рангън и колегите му.

Анализаторите на Mizuho и UBS повишиха ценовите цели за акциите на Microsoft до 350 долара спрямо 325 долара по-рано, след като Microsoft обяви новините.

„Очакваме повече яснота за увеличаването на цените при представянето на финансовите резултати на компанията за първото фискално тримесечие на 2022 г. (в края на октомври)“, пишат анализаторите на Cowen, водени от Дж. Дерик Ууд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още