IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Михай Болдижар: България става все по-добро място за инвестиции

Компанията е вложила близо 3,5 милиона евро в оборудването на новия си Инженеринг център, и непрекъснато анализира нови възможности за разширяване на бизнеса си

08:40 | 05.11.19 г. 1
<p>
	Михай Болдижар.&nbsp;<em>Снимка: Бош</em></p>

Михай Болдижар. Снимка: Бош

Михай Болдижар е генерален директор на Роберт Бош ЕООД и представител на Група Бош в България. 

Г-н Болдижар, защо решихте да откриете център за създаване и разработка на автомобилен софтуер в България точно сега?

България става все по-добро място за инвестиции, като през последните няколко години се наблюдава подобрение в много направления. Квалифицираната работна сила, стабилният и предсказуем икономически и финансов климат, благоприятната инвестиционна среда и добрите бизнес резултати през годините ни улесниха в решението да разширим значително присъствието си в България.

Тъй като тук разработваме софтуер с висока добавена стойност, със сигурност можем да твърдим, че бъдещето на свързания свят, на решенията за мобилност, за свързаната индустрия и интернет на нещата (IoT) ще носят отпечатъка на българския интелект.

Ние силно вярваме в потенциала на българите. Смятаме, че има основателна причина България от известно време да бъде наричана Силициевата долина на Източна Европа, включително и от нашия главен изпълнителен директор Фолкмар Денер.

Колко и какви специалисти ще работят в Бош Инженеринг Център София?

В новия център в София близо 200 софтуерни специалисти ще разработват иновативни технологии и ще създават софтуерни приложения за автомобилната индустрия. Някои от нашите инженери са с над 20-годишен опит в тази сфера и ще работят с водещи световни автомобилни производители.

Ние създаваме прецизни системи, които гарантират минимизиране на човешките грешки. Според статистиката те са основната причина за пътнотранспортни произшествия. Бъдещето принадлежи на безопасното шофиране, а софтуерът, който създаваме, може да има значителен принос за постигането на тази цел, тъй като е способен да разпознае всеки обект на пътя по-добре от човешкото око.

Какъв тип проекти ще разработва екипът на центъра?

Нашите специалисти ще работят по проекти в областта на автоматизираното, свързано и електрическо шофиране. Някои от разработките ще съдействат за автоматизирано шофиране на леки автомобили и совалков транспорт. Като примери бих могъл да посоча системи за автоматизирано шофиране, които включват системи за мониторинг и оценка на поведението на водача на превозното средство. Те се основават на изкуствен интелект (AI), който обработва входящите данни, взема решения и инициира действия за управление на автомобила, за да се предотвратят инциденти.

Центърът цели да се превърне в хъб за най-новите софтуерни решения за автомобилния бранш. Тук, в София, българските софтуерни експерти създават бъдещето на автомобилната индустрия.

Какъв е размерът на инвестицията в центъра и за колко време очаквате тя да се възвърне?

Бош вложи близо 3,5 милиона евро в оборудването на новия Инженеринг център, който е снабден с най-новите технологии и предлага оптимални условия за работа. Освен това компанията инвестира и в бъдещето на своите служители, като предлага различни кариерни възможности. Тази инвестиция е много по-стойностна и съм сигурен, че ще даде добра възвръщаемост в бъдеще.

Планирате ли да си партнирате с технологични компании в разработката на софтуер, търсите ли партньори?

По принцип ние непрекъснато търсим нови партньорства и колаборации със стартиращи фирми или с други компании за разработване на общи бизнес идеи. Това важи особено за сферата на Интернет на нещата (IoT), където сме убедени, че никой не може да се справи сам.

Бош е в България от 26 години, какъв е балансът ви за този период? 

Компанията ни се радва на силен и устойчив ръст през годините, като миналата година оборотът ни достигна 100 млн. евро. Имаме 220 служители и три дружества. В началото на миналия месец открихме официално новия ни инженерингов център в София, в който, както казах, вече работят близо 200 квалифицирани и опитни софтуерни професионалисти. Вярвам, че разрастването на бизнеса ни ще продължи и през следващите години.

Обмисляте ли нови инвестиции в страната ни и в какъв вид производство?

Бош непрекъснато анализира нови възможности за разширяване на бизнеса си. Решението за нова инвестиция зависи от редица вътрешни и външни фактори – икономическата конюнктура, наличието на подходящ терен, инфраструктура и логистика.

Кои са конкурентните предимства на България пред останалите страни в региона? 

Страната ви разполага с добра инфраструктура, квалифицирана работна ръка, много добра образователна система, включително техническите университети, открит и прозрачен, ориентиран към бизнеса подход от страна на властите. Това са важни фактори за чуждестранните компании, които инвестират тук. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
ddb
преди 4 години
ще има ли R&D център в божурище?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още