IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерският съвет спря официално ратификацията на ACTA

Евродепутатите на ГЕРБ няма да подкрепят ратифицирането на споразумението в Брюксел

15:27 | 15.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Протестът срещу ACTA в София. Снимка: Ройтерс</p>

Протестът срещу ACTA в София. Снимка: Ройтерс

От Мария Папазова, Dnes.bg

Министерският съвет спира ратификацията на международното търговско споразумение ACTA, обяви премиерът Бойко Борисов.

Той каза, че поема цялата политическа отговорност за това решение и очаква да бъде атакуван от международни организации за това решение.

Борисов допълни, че министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков много великодушно е поел вината, предаде Dnes.bg.

На пресконференция вчера Трайков обяви, че внася в Министерския съвет предложение за спиране на ратифицирането на ACTA и допълни, че поема пълната политическа отговорност за негативните реакции на обществото срещу спорния законопроект.

Трайков даже обяви, че е готов да подаде оставка, ако премиерът му я поиска.

"Не мога да приема, че той носи отговорност за АСТА", отсече днес министър-председателят и прекрати темата с евентуалната оставка на министъра.

Бойко Борисов бе повече от категоричен, че преговорите за приемането на ACTA са започнали още при предишното правителство и няма как БСП да претендират, че сега научават.

Борисов обяви още, че евродепутатите на ГЕРБ няма да подкрепят ратифицирането на споразумението в Брюксел.

"Законодателството на България за борба с пиратството и защита на авторското право е достатъчно строго и няма нужда да се въвежда ACTA", завърши премиерът.

„Независимо, че ACTA още не е факт, в много държави-членки на ЕС, включително и в България, е налице загриженост сред гражданското общество относно прилагането на ACTA и защитата на гражданските права и свободи и по-специално тези на потребителите в интернет. ACTA не налага изменения в действащото ни законодателство, но протестите срещу споразумението в много други европейски страни и у нас показват липсата на подкрепа сред широката общественост“, се казва в съобщение на правителството.

По информация от постоянното представителство на страната ни в Брюксел Германия, Холандия, Кипър, Естония и Словакия все още не са подписали споразумението, като Германия вероятно ще изчака обсъждането в Европейския парламент. Правителствата на други страни, като Полша и Чехия, се обявиха за замразяване на инициираните процедури за ратификация до оценка на въздействието на споразумението.

В събота десетки хиляди души протестираха в няколко европейски страни срещу приемането на споразумението. В германски градове над 25 хиляди демонстранти протестираха на сковаващи температури, а в София протестиращите бяха между 8 и 10 хиляди. Демонстрации, въпреки снега и студовете, имаше и във Варшава, Прага, Букурещ, Вилнюс, Париж, Брюксел и Дъблин.

Всичко по темата четете тук!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още