IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще заведат дело срещу Google

Американските власти са притеснени от доминацията на компанията върху интернет търсачката

20:45 | 20.10.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Министерството на правосъдието на Съединените щати ще заведе антитръстово дело срещу Google днес, което вероятно ще се фокусира върху доминацията на интернет гиганта в областта на онлайн търсачките, пише CNBC.

Единадесет републикански щатски прокурори са се присъединили към министерството като ищци по делото. Те са от Арканзас, Флорида, Джорджия, Индиана, Кентъки, Луизиана, Мисисипи, Мисури, Монтана, Южна Каролина и Тексас, сочи списък, свързан със случая. 

Акциите на Google останаха почти без промяна след новините за делото. Те се радват на лек ръст на цената днес.

Делото е кулминация на продължило над година разследване на бизнес практиките на компанията. Преди това Google беше обект на антитръстовото разследване от Федералната търговска комисия на САЩ във връзка с търсачката, но ведомството приключи случая през 2013 г. без  да отправи обвинения.

Google се сблъска с наказания за предполагаеми нарушения на конкуренцията в чужбина, най-вече в Европейския съюз. Европейският регулатор, занимаващ се с конкуренцията, наложи глоби за над 9 млрд. долара на Google в рамките на два отделни случая, фокусиращи се върху продукт за сравнение на цени при пазаруване и върху мобилната операционна система Android.

Но искът на Министерството на правосъдието бележи първия път, в който се повдига сериозно антитръстово обвинение на федерално ниво в родната страна на компанията. Прокурорите от всички щати, освен Алабама, също разглеждат практиките на Google. Калифорнийският прокурор не е потвърдил своето разследване, но миналия месец Politico писа, че щатът работи по собствен случай, отделно от усилията на други щати, водени от Тексас.

Главният прокурор Бил Бар притискаше служителите на Отдела за антитръстова политика да заведат дело срещу Google до края на септември, въпреки че повече от 40 адвокати, работещи по случая, искаха повече време за по-задълбочена подготовка, писа The New York Times.

Google все още не е коментирала въпроса за очакваното дело.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
САЩ ще заведат дело срещу Google----------------------------------------------самото заглавие показва, за кво стаа аджаба въпрос там на тия избори, защото ако изберат оня некролога заглавието ще да е обратното и то спечелено от Гогала с некой кюмуpен жендър съдия ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още