IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миноритарни акционери съдят WeWork, Нойман и SoftBank заради проваленото IPO

Колективният иск е заведен тази седмица пред Върховния съд в Сан Франциско

23:17 | 08.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Миноритарни акционери заведоха дело срещу представители на WeWork, включително съоснователя и бивш главен изпълнителен директор Адам Нойман, в опит да си възстановят загубите си, след като доставчикът на споделени офиси оттегли първичното си публично предлагане и изтри над 87% от стойността си, съобщава Ройтерс.

В колективен иск, заведен тази седмица пред Върховния съд в Сан Франциско, бившата служителка на WeWork Натали Сойка обвинява борда на директорите на компанията, че е нарушил задълженията си към миноритарните акционери като нея.

Жителката на Сан Франциско обвинява борда, че е позволил на японската компания SoftBank Group да спаси WeWork чрез увеличаване на дела си потенциално до 80% спрямо 29% на „пожарна“ продажна цена и е предоставил на Нойман 1,7 млрд. долара за излизане от компанията.

Softbank и нейният президент Масайоши Сон са сред десетимата посочени ответници в иска, заведен на 4 ноември.

„WeWork смята, че това дело е неоснователно“, заяви говорителка на компанията. Softbank и външни представители не са отговорили на молбата на Ройтерс за коментар.

Делото е ново препятствие пред WeWork, чиято базирана в Ню Йорк компания-майка We Company, се отказа от IPO-то на 30 септември, след като инвеститорите се разтревожиха от загубите й, бизнес модела й и корпоративното й управление. Нойман подаде оставка предишната седмица.

Оценката на WeWork се сви до едва 5,9 млрд. долара въз основа на стойността на предложената помощ от Softbank за 9,5 млрд. долара. През август компанията се оценяваше на 47 млрд. долара.

Очакват се големи съкращения на работни места, а бившата ръководителка на отдел „Човешки ресурси“ по времето на Нойман заведе дело срещу него миналата седмица заради дискриминация по време на бременността й.

Сойка казва, че е била акционер в WeWork, докато работела там година и половина. След доброволното й напускане тя упражнила опции върху акции, след като била уведомена, че WeWork смята скоро да излезе на борсата и че стойността на акциите й ще нарасне значително.

Но вместо това според Сойка „заради погрешни действия на ответниците стойността на книжата намаля значително“, което й е нанесло непоправими щети.

Искът цели да блокира одобрението от WeWork на нови трансакции със SoftBank и Нойман и изкупуване на акции от миноритарни акционери.

Спасителният план на SoftBank включваше изкупуване на акции на WeWork на стойност 3 млрд. долара от съществуващи акционери, включително 970 млн. долара от Нойман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още