IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мюнхен, Лондон и Париж са водещите IT центрове в ЕС

Основните съставки на успеха са достъп до водещи университети и изследователски центрове, както и възможности за финансиране, сочи доклад на ЕК

17:06 | 14.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Мюнхен, Лондон и Париж са водещите IT центрове в ЕС

Мюнхен, Лондон и Париж са водещите центрове за информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в Европейския съюз (ЕС), сочи проучване на Европейската комисия (ЕК).

По-голямата част от дейността в областта на ИКТ в Европа е съсредоточена в 34 региона в 12 държави. Сред основните „съставки“ на успеха са достъп до водещи университети и изследователски центрове, както и възможности за финансиране, като рисков капитал например, сочи докладът.

Всички региони в ЕС са анализирани в доклада по отношение на своята дейност в областта на ИКТ и са оценени с резултати, отговарящи на нейната относителна тежест. На първо място се класира Мюнхен с резултат от 100 точки, следван от Лондон с 97 и Париж с 95.

Великобритания е убедителен водач по броя на завършилите компютърни науки, като осем от десетте водещи региона в тази категория са на нейна територия. Германия пък е най-доброто място за развиване на изследователска и патентна дейност, докато Лисабон в Португалия и Жешов в Полша бележат най-бърз растеж в заетостта в сектора. Мюнхен, Париж и Лондон са регионите, които привличат най-много капитали, показва проучването.

При образуването на оценките се взимат предвид три елемента – бизнес дейност, научноизследователска и развойна дейност и способност да се намира пазарно приложение на знанията (иновации), както и да се изгради интензивна бизнес дейност около тези иновации.

На база на резултатите регионите със силно развити ИКТ следва да са промишлени райони от дълго време, да разполагат с висококачествени образователни институции, както и да имат дългосрочни политики в областта на научните изследвания и иновациите.

Значението на по-малките региони също е подчертано в доклада. Дармщат – град с едва 150 хил жители, който разчита на научните изследвания и иновациите, както и на активната си бизнес общност, се нарежда на седмо място сред десетте водещи центрове за върхови постижения в областта на ИКТ в ЕС. Други малки региони с отбелязани високи резултати са Льовен, Карлсруе и Кеймбридж. 

„Успехът в областта на цифровите технологии се дължи на готовност за инвестиции и на нагласа за иновации и планиране. Европа трябва да изгради тези ценности днес, за да бъде световен лидер в технологиите“, заяви заместник-председателят на ЕК Нели Крус.

Докладът е част от стратегията на ЕС за засилване на промишленото и технологично лидерство на Европа в сектора на информационните и комуникационни технологии. Заключенията в него ще бъдат използвани при формулирането на бъдещата политика на общността за насърчаване на иновациите в нейните рамки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още